Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане

Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане - E-Burgas.com

В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес у нас отново се изправиха пред най-големия си проблем - недостиг на квалифицирани кадри. Незаети работни места има за всички позиции в бранша. Въпреки че професионално подготвени млади хора у нас има достатъчно, те не желаят да работят в страната заради ниското заплащане и краткия сезон край морето.

Според Кристина Кирилова - завършила Колеж по туризъм и владееща 2 чужди езика, основният проблем в бранша е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Студентите, които се обучават в сферата на туризма, са много, но повечето от тях избират да работят в чужбина.

"До известна степен е обособено от сезонния характер на туризма. Работа има през летния сезон, това са 2,3 месеца - от юли до септември, през които хората могат активно да работят, да имат добри доходи, но след което през есенно-зимния период просто туризъм няма. Доста от младите хора се насочват към чужбина, смятайки, че в България просто реализация няма. Това не е вярно и аз лично за себе си съм взела решение да остана в България и да работя тук", каза студентката пред БНТ.

По думите й, голяма част от студентите, които остават в страната, най-често се реализират в друга сфера.

"Общоналожилото се мнение е, че няма добра реализация в туризма, че не е достатъчно доходоносно. Добър доход се изкарва през летните месеци, основно заради бакшиши и допълнителни възнаграждения, но основните заплати в сферата определено не са високи, граничат с минималната, което трябва да се промени, защото когато човек влага години наред в обучение, образование, изучаване на чужди езици, абсолютно задължителни в сферата, след това да работи за минимално трудово възнаграждение, естествено не е мотивиращо", смята Кристина.


 

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Липса на квалифицирани кадри в зимните курорти на прага на сезона Увеличават заплатите в центровете за Спешна помощ Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Полицията в Бургас набира кадри за общо 45 вакантни длъжности Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли 1216 лв. на месец са необходими за издръжка на един работещ Рашков обеща да вдигне полицейските заплати Хотелиери и ресторантьори по морето търсят кадри за летния сезон
Тагове
кадри работна ръка заплати ниско заплащане
Коментари

Още от последните новини