Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане

Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане - E-Burgas.com

В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес у нас отново се изправиха пред най-големия си проблем - недостиг на квалифицирани кадри. Незаети работни места има за всички позиции в бранша. Въпреки че професионално подготвени млади хора у нас има достатъчно, те не желаят да работят в страната заради ниското заплащане и краткия сезон край морето.

Според Кристина Кирилова - завършила Колеж по туризъм и владееща 2 чужди езика, основният проблем в бранша е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Студентите, които се обучават в сферата на туризма, са много, но повечето от тях избират да работят в чужбина.

"До известна степен е обособено от сезонния характер на туризма. Работа има през летния сезон, това са 2,3 месеца - от юли до септември, през които хората могат активно да работят, да имат добри доходи, но след което през есенно-зимния период просто туризъм няма. Доста от младите хора се насочват към чужбина, смятайки, че в България просто реализация няма. Това не е вярно и аз лично за себе си съм взела решение да остана в България и да работя тук", каза студентката пред БНТ.

По думите й, голяма част от студентите, които остават в страната, най-често се реализират в друга сфера.

"Общоналожилото се мнение е, че няма добра реализация в туризма, че не е достатъчно доходоносно. Добър доход се изкарва през летните месеци, основно заради бакшиши и допълнителни възнаграждения, но основните заплати в сферата определено не са високи, граничат с минималната, което трябва да се промени, защото когато човек влага години наред в обучение, образование, изучаване на чужди езици, абсолютно задължителни в сферата, след това да работи за минимално трудово възнаграждение, естествено не е мотивиращо", смята Кристина.


 

Свързани статии
Ударихме дъното по цената на труда в Европа Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Излъгаха личните асистенти за обещаните заплати Вдигат заплатите във ВиК холдинга Вдигат заплатите на лекарите докато има пандемия, отделно 1000 лв. за всички на първа линия Полицаите договориха увеличение на заплатите си Над 20 млн.лв. за коледни бонуси за магистрати Депутатите вдигнаха заплатите си с 500 лева Шефът на МВР непреклонен: С 10% ще е увеличението на заплатите в системата Близо 100 работници от Бургас си чакат заплатата трета година
Тагове
кадри работна ръка заплати ниско заплащане
Коментари

Още от последните новини