Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година

Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година - E-Burgas.com

Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на разговор с кандидат-депутати от ГЕРБ.

2800 лева средна работна заплата до 2026 г., а заплатата за издръжка ще бъде 1700 лева, така че при минимална 1400 лв. ще се приближим доста до тези числа, но, естествено, няма да ни стигнат.

КНСБ смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението: „Както виждаме, това е публичното потребление, но и на домакинствата и фирмите.“

„В условията на война, на кризи, ние имаме сериозни предизвикателства. Ние искаме доходите на хората да покрият поне инфлацията – това си поставяме за цел. Не искаме да ходим на втори избори през февруари или март, и ще направим всичко възможно това да не се случи“, допълни още Димитров.

„Отбелязвам, че качествените дискусии между партиите в последните 1-2 години няма. Отдавам го на деградация на политическия живот“. Това смята Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Много се притеснявам, че има такава особеност на общественото мнение – хората приемат случващото се в Украйна като риалити формат. Икономическите последици от това няма да изчезнат за година или две, още повече, че прогнозата ми е, че или войната ще приключи бързо с много големи неприятни ефекти, или ще продължи дълго.“, каза той, цитиран от новини.бг.

„Комплексът от кризи тук не е вносен – има силен домашен елемент. Ефектът от някои кризи, особено по отношение на инфлацията, са резултат от политиката на определени партии“, допълни Дончев.

Според него, ако се нормализират цените на електроенергията и енергийните ресурси, това би имало ефект по отношение на редуцирането на инфлацията, като цел е инфлацията да стигне стойностите в Еврозоната.

По какъв начин тече курсът към бюджетна консолидация е важен диалог, смята той. Според ГЕРБ увеличаването на данъците към момента е неприемливо.

„Ние не приемаме, че нормалният курс на България, дори и с малко, задлъжнява. 2022 и 2023 г. трябваше да бъдат много специални години с бум на публичното финансиране“, допълни още той.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Увеличават заплатите в центровете за Спешна помощ ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли Икономисти говорят за забавяне на инфлацията Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват
Тагове
пари заплати
Коментари

Още от последните новини