Липса на квалифицирани кадри в зимните курорти на прага на сезона

Липса на квалифицирани кадри в зимните курорти на прага на сезона - E-Burgas.com

С наближаването на зимата започна подготовката на хотелите в Банско за предстоящия сезон. За първа година след пандемията от бранша очакват да се върнат на нивата на посещаемост от 2019 г. Проблем обаче срещат при намирането на квалифициран персонал, който да обслужва гостите, показа репортаж на БНТ.

Глад на кадри се наблюдава в Банско преди началото на зимния сезон. Според хотелиери изключително трудно се намират готвачи, сервитьори и камериери. Много малко са и младите хора, които желаят да започнат работа в сектора. Освен, че искат високи възнаграждения кандидатите често нямат нужния опит или квалификация, споделят от бранша. След несигурността, породена от пандемията, голяма част от дългогодишните служители с опит са напуснали хотелите, в които са работили и са ги заменили с други професии, като много от тях са се насочили към преподаването.

В зимния курорт Банско вече започнаха ранните записвания за ваканции през зимата. На прага на зимния сезон обаче хотелиери отново трудно намират обслужващ персонал. Докато за младите водещо е заплащането, за по-възрастните на първо място са условията на труд. Боби е готвач с 20-годишен опит и вече месец търси работа.

"Финансовата страна е на последно място. Първо поставям въпроса дали ще се срещнат интересите, дали това, което очакват от вас работодателите, вие може да го дадете на работодателите и тогава вече", казва пред камерата на БНТ Боби.

Често очакванията на работодатели и търсещи работа се разминават.

"Миналата зима дойде момче, което не говори английски, не познава хотелски софтуери, предложихме му 1200 лв. чиста заплата, с осигуровка на пълната, което е на 1600 лв. и то ни каза, че това е смешна заплата за Банско", обясни Мая Бистрина - пълномощник на управителите в хотел.

В Банско има и много украински граждани, които също търсят работа. Проблем обаче е езиковата бариера. Денис Елкин е един от тях.

"Мога да правя много неща, разбирам от електричество, техника, като инженер, мога да работя и като шофьор, завършил съм в Украйна. Не знам обаче дали ще признаят обучението ми в България, малко ми е трудно с езика", казва Денис Елкин.

В сектора най-остър е дефицитът на млади кадри, основно готвачи и сервитьори.

"Предимно търсим персонал, който да е готов да започне работа, за да няма дълго време обучаване, после ако това не е неговото да прекъсва и после пак да започваме наново", каза Мехмед Реджепов - хотелиер.

"Проблем е, че отиват и работят два, три месеца в чужбина, идват, получават големите борси и не желаят да работят в България или идват и искат да работят без договори", каза още Мая Бистрина.

Тази година почивката в ски-курорта ще ни струва с 20 процента повече заради инфлацията и повишените цени на отоплението.

Свързани статии
В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Полицията в Бургас набира кадри за общо 45 вакантни длъжности Хотелиери и ресторантьори по морето търсят кадри за летния сезон Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане Марияна Николова агитира да се ходи по курортите И Пампорово откри зимния сезон Марияна Николова за призива на Меркел: Родните курорти са с високо ниво на безопасност и сигурност
Тагове
зимни курорти кадри
Коментари

Още от последните новини