Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати

Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати - E-Burgas.com

Служителите в Областна администрация Бургас изразяват готовност за безсрочни протестни действия заради Постановление на Министерски съвет от 3 април във връзка с увеличение на заплатите. Според заетите в сектора то е обидно и неадекватно, тъй като планираното увеличение не компенсира исторически натрупаната диспропорция в сравнение с другите администрации.


По официални данни на Министерски съвет за всички 28 областни администрации в страната Бургас е на 25-то място по размер на средната брутна заплата. След Бургас са единствено Монтана, Сливен и Ловеч. След планираното увеличение средната брутна заплата трябва да бъде малко над 1300 лв. нето.

Областният управител Пламен Янев подкрепи служителите, които са отправили своите искания до Министерски съвет, тъй като областните администрации са второстепенен разпоредител с бюджетни средства към МС.  Освен това служителите ще потърсят подкрепа и от народните представители от 49-тото Народно събрание от МИР 2 за промени в Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС).


Ако не се постигне споразумение, служителите на администрацията ще предприемат безсрочни ефективни протестни действия. Част от тях включват преустановяване на организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за народни представители за НС и за членове на Европейския парламент, както и преустановяване на работния процес по обслужване на граждани и регистриране на документи, както и всякаква съпътстваща дейност.


Служителите по трудово и служебно правоотношение в Бургас изразяват подкрепа към предявените искания и обявени стачни намерения на колегите си от Областна администрация на област София.

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Коледарчета от ДГ „Златното ключе“ наричаха за здраве в Областна администрация Служители на АПИ излизат на протест Служителите на МВнР започват стачка Протестират срещу хартиената бюлетина в Бургас
Тагове
Областна администрация протест заплати
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати - E-Burgas.com

Регата 24 Май