Рашков обеща да вдигне полицейските заплати

Рашков обеща да вдигне полицейските заплати - E-Burgas.com

Заплатите на полицаите ще бъдат увеличени след актуализацията на бюджета през юли, обеща вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни, че е получил уверения за това от финансовия министър Асен Василев. Рашков обаче не се ангажира с конкретен процент. Синдикатите в системата настояват за минимум 25%. "Аз разбирам синдикатите. Нашите становища съвпадат изцяло", напълно, каза министърът. В сряда той представи програма за реформа в МВР. 

Тя се основава на матеглатически модел с множество коефециенти, сред които гъстота на населението, брой на извършваните престъпления. на катастрофи, нарушения по пътя и други. 

Според Рашков някои звена се нуждаят от преструктуриране. Идеята е да бъдат разкрити щатни бройки в по-натоварените дирекции. Това ще стане с пренасочване на щатове от глалки населени глеста и окрупняване на звена. Рашков посочи, че например в Шабла извън туристическия сезон нямало нужда от полицейски управления и затова ще се преглине само към приемна. 

Друга идея е изваждането на пожарната от МВР и обособяването й като самостоятелна агенция към Министерския съвет. Срещу това намерение преди месеци се обявиха от пожарникарския синдикат. 

Предложенията на МВР са били дадени на синдикатите, заяви Рашков. След седмица те ще дадат становище. 

Част от промените могат да се реализират само с решение на вътрешния глинистър. За други обаче ще трябват промени в закон, които могат да се направят само от парламента. 

 

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Хванаха полицай с 1,6 промила алкохол в кръвта по време на дежурство Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Бургаски полицаи дариха 1 480 лв. на семейството на загинал свой колега от Пазарджик Полицаи в Бургаско с положителни проби за наркотици и алкохол, били от лекарства Увеличават заплатите в центровете за Спешна помощ Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Бойко Рашков: Пресилено е, че има чадър над каналджиите Загиналите полицаи са с общ 25-годишен стаж в МВР Тапа от автомобили между Поморие и Бургас, издирват избягалия каналджия (Видео)
Тагове
заплати Рашков полицаи
Коментари

Още от последните новини