Над 25 хиляди българи молят за отсрочки по кредити

Над 25 хиляди българи молят за отсрочки по кредити - E-Burgas.com
monitor.bg

Вече над 25-26 хил. са кредитите, за които получателите им са поискали разсрочване, след като БНБ даде указания на банките за правилата, по които може да стане това. Това обяви пред БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

Допълни, че още толкова заявки чакат одобрение, но банките не са смогнали още да ги обработят, което щяло да стане в близките дни. Броят на хората, които се възползват, вече е съществен, ще надхвърли няколко десетки хиляди, посочи банкерът. Все пак уточни, че става дума за не повече от 2% от всички кредити. Броят на разсрочените може да достигне и до 10% от всички, смята той, като посочи, че това ще зависи колко ще се проточи кризата.

В асоциацията няма данни колко са безлихвените кредити на хора, които са останали без работа. Те се гарантирани от държавата чрез Българската банка за развитие и в момента се отпускат от четири финансови институции, като предстои още 8 да се включат в програмата.

Все още не е започнало отпускането на държавно гарантирани кредити за бизнеса, тъй като банките преговарят с ББР по условията, обяви Андронов. Допълни, че в допълнение предстои банките да предложат на бизнеса, който има нужда от пари, за да продължи да движи бизнеса си, гарантирани по европейски програми заеми.

Посочи, че за разлика от гражданите на други страни българите добре обмислят дали да вземат нов кредит и как ще го връщат. Може би прекалено много пъти се опари в близкото минало и сега внимава, анализира той.

Банковият секторът навсякъде по света е стабилен, успя да натрупа буфери, банковата система е добре осигурена и може да поеме такъв труден период с достатъчно резерви, коментира той. Според него всичко това е в резултат на поуките от предишната криза. 2008 г. научи хората, правителствата и централните банки как да се справят с кризи и най-важната поука е бързината. Дългото умуване върху всяка стъпка струва скъпо, защото забавя възстановяването, коментира Андронов.

Свързани статии
Сериозен ръст на жилищните кредити у нас НАП Бургас събра 240 млн. лева просрочени задължения Нов рекорден ръст на жилищните кредити Рекордни нива на изтеглени кредити у нас Внесоха законопроект за контрол над колекторите Новото ръководство на ББР заработи официално Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 Депутатите отмениха спорната поправка за неустойка върху бързите кредити Над два милиона българи с кредити до 5000 лева
Тагове
кредити отсрочка задължения
Коментари

Още от последните новини