Нов рекорден ръст на жилищните кредити

Нов рекорден ръст на жилищните кредити - E-Burgas.com

Жилищните кредити за домакинствата нараснаха със 17,6% за година, което е нов рекорд. Според данни на БНБ отпуснатите кредити за покупка на къщи и апартаменти са нараснали с 2,1 млрд. лв. за година и в края на декември достигат 14,1 млрд. лв. Това се дължи на нарастващото желание на хората да живеят в по-големи апартаменти, както и да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат на нулеви или дори отрицателни лихви в банките, пише вестник "Труд".

Потребителските кредити за домакинствата също бързо нарастват. През миналата година отпуснатите потребителски заеми са се увеличили с 1,3 млрд. лв., или с 11,1% и в края на декември достигат 13,2 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Оказве се, че хората взимат над два пъти повече заеми от бизнеса. За говина кредитите за домакинствата са нараснали с 3,4 млрд. лв., или 13,4%. Същевременно отпуснатите на бизнеса заеми са се увеличили само с 1,6 млрд. лв., или с 4,6%.

Общата сума на депозитите в банките нараства с 9% за година и надминава 100 млрд. лв. В края на декември депозитите са общо 101,9 млрд. лв. От тях над 66,5 млрд. лв. са депозитите на граждани, а влоговене на нефинансови предприятия са 31,8 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с 5,5 млрд. лв.

Свързани статии
Жилищата поскъпнали с 25% за една година Българите масово не застраховат имотите си Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите Сериозен ръст на жилищните кредити у нас Цените на имотите скачат и през 2022 Рекордни нива на изтеглени кредити у нас Внесоха законопроект за контрол над колекторите Новото ръководство на ББР заработи официално Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021
Тагове
кредити жилища
Коментари

Още от последните новини