НАП Бургас събра 240 млн. лева просрочени задължения

НАП Бургас събра 240 млн. лева просрочени задължения - E-Burgas.com

Близо 240 милиона лева просрочени задължения събраха публичните изпълнители на териториалната дирекция на НАП Бургас през изминалата година. Това е с над 24 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г. От приходното ведомство в морския град отчитат ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари. В национален мащаб публичните изпълнители на НАП са събрали през 2021 година близо 4 милиарда лева просрочени задължения.

От НАП Бургас съобщават още за общо подобрение на събираемостта. Почти 90 процента от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината. По-високата събираемост се дължи на проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП Бургас, включително и ранното уведомяване на задължените лица, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове. Териториалната дирекция напомня за непогасени задължения чрез изпращането на електронни писма, в телефонни разговори или в лични срещи с публични изпълнители на НАП. По този начин се стимулира доброволното погасяване на просрочени публични задължения и се разясняват възможностите за обезпечаване и плащане на дълговете при финансови затруднения.

В национален мащаб данните на НАП сочат, че максимум в 3-месечен срок след като получат електронно уведомително съобщение или е проведен телефонен разговор, над 45% от лицата погасяват изцяло задълженията си, а общият размер на дълга им намалява с 68%.

През 2021 година в НАП Бургас са сключени 120 споразумения за неотложни плащания. По този начин фирмите с просрочени задължения са продължили да работят, да изплащат трудови възнаграждения, да се разплащат с контрагенти и да погасяват постепенно натрупаните дългове. Не е било необходимо и НАП да прилага крайни мерки на принудителното събиране. Под прякото наблюдение на териториалния директор са били 345 фирми, всяка една от които със задължения над 150 хиляди лева. През 2021 година са проведени стотици срещи с лица с големи задължения, резултатът е средно с около 20 000 лева намаляване на задълженията на всяко едно от тях. През изминалата година 1 822 задължени лица напълно са погасили задълженията си.

Териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева благодари на гражданите и фирмите, които навреме са заплатили своите данъци и осигуровки, и апелира към бизнеса и физическите лица, които изпитват финансови затруднения, да бъдат активни и да търсят НАП веднага при възникване на просрочени задължения. „Винаги се намира решение, прилагаме крайните мерки на принудително събиране само когато нямаме друг вариант, в основата на действията ни стои партньорският подход“, коментира директорът на ТД на НАП Бургас.

Подробна информация за начините за плащане на задължения, събирани от НАП, е публикувана на  сайта на Агенцията в рубриката „Плащане и възстановяване“ .

Свързани статии
От днес декларираме доходите си пред НАП Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър НАП спря над 130 онлайн сайта за залагане без лиценз Пациент нападна медик докато го лекува От август ще се издават електронни направления за хоспитализация НАП съветва да не се разчита на пощите за данъчните декларации Над 300 хил. тона зърно са открити в база в Камено НАП следи под лупа износа на зърно Увеличават здравните вноски на безработните от април Запечатаха обект за зареждане с течни горива в Бургас
Тагове
нап задължения
Коментари

Още от последните новини