Комисията "Росенец" изиска цялата документация за сарая и започва серия изслушвания

Комисията
Снимка bTV

Горещо заседание на Комисията за проверка на действията на институциите по отношение на терените в парк "Росенец". Спорът в комисията започна още в началото. Участниците решиха да поискат цялата информация за сградите, данъците и имотите там, информира bTV. Бяха изслушани представители на община Бургас. Оказа се обаче, че не всички членове на комисията са получили документи, за да се подготвят за дебата. Участниците бяха единодушни, че трябва да се изслушат бившия шев на НСО и бившия вътрешен министър по случая „Росенец", както и да се изиска документация за протеста на 11 юли и седмица преди това за дебаркирането относно действията на служителите на НСО.

Много критики имаше към председателя на комисията Калоян Янков за начина на провеждане на заседанието. Даниел Митов го обвини в„безобразно водене на заседанието" и каза, че всички са неподготвени: „Господата от ДПС и ДБ си говорят нещо и си правят шоу, ние седим и гледаме. Участие мога да взема, когато има документална база. Когато се правят подобни комисии, трябва предварително да е разпространена информация за това, за което ще говорим, когато викате хора, трябва да е ясно на базата на какви документи сме ги извикали тук и какви въпроси ще им задаваме. Всеки народен представител трябва да може да се запознае с информацията. Днес трябваше да приемем правилник, да го обсъдим и следващото заседание на комисията да е на базата на документи", заяви Даниел Митов.

Рамадан Аталай предложи да бъде прекратено заседанието, но предложението му беше отхвърлено.

„Комисията е безсмислена, първите ми думи бяха, че, за да сме сериозни би трябвало да има съответната документация. Моята процедура е да не чакаме г-н Христо Иванов да дойде с лодката тук, да прекратим заседанието, да съберем документацията, да се подготвим със съответните материали. За да си запазим сериозността на комисията, да прекратим днешното заседание и да съберем съответната документация".

Информацията, която ще бъде изискана

Членовете на комисията решиха да изискат информация за приватизацията на „Нефтохим", правния анализ от Министерството на икономиката за „Нефтохим", информация от ДНСК, община Бургас, МОСВ, от Агенцията по кадастъра, всичко, което е извършено от приватизацията насам, документи, касаещи собствеността и промяната на градоустройствените правила, които са в„Строй Ланд" ЕАД и„Хермес Солар", след което да се изслушат представителите на тези две дружества. Ще бъде изслушан също арх. Иван Несторов, който по една от проверките е бил директор на ДНСК и лично е присъствал на нея.

Комисията реши също да изслуша Светла Захариева, директор на Агенцията по кадастъра в Бургас, която да даде информация по нанасяне на определени имоти в кадастралната карта.

Представители на община Бургас отговаряха на въпроси

На въпрос дали община Бургас е санкционирала ползвателя на сградата, собственост на „Хермес Солар", която Ахмед Доган обитава по думите на Калоян Янков и която няма разрешение за ползване, заместник-кметът по строителството, инвестициите и регионалното развитие на община Бургас инж. Чанка Коралска заяви, че строежът е категория 4 и не подлежи на разрешение за ползване.

„Режимът е уведомителен за обектите 5 и 4 категория. Строежът, за който твърдите, че се обитава - докато вие сам не решите да дойдете да декларирате, че сградата вече е завършена, законодателят не е предвидил механизми, по които ние да дойдем и да ви изгоним от вашия имот. Изчистете тази празнота в закона и ние ще го изпълним. Нямаме правомощия да изгоним собственик на имот, който е 4 категория и не подлежи на издаване на разрешение за ползване. Как да докажа, че той обитава денонощно този имот и той е годен за обитаване, това законодателят е решил, че става по личната преценка на собственика и режимът към нас е уведомителен".

Свързани статии
Ще се срещнат ли очи в очи Доган и Бойко Рашков по казуса "Росенец"? Още няма пари за събаряне на незаконната сграда край Догансарай Депутат от ДПС: По Южното Черноморие има хиляди постройки без документация, Росенец е политически PR Създават комисии за "Росенец" и полицейския произвол на протести Десетки доброволци запретнаха ръкави в чистене на Росенец ГЕРБ изпревари ДБ за комисията "Росенец" Димитър Найденов: Ивицата до Догансарай вече не е земеделска земя, а плаж ВАС: Плажът пред Догансарай влиза в кадастъра като защитена територия Върховният съд отказа да спре вписването на "Росенец" като плаж Безплатно автокино пред Догансарай довечера
Тагове
Росенец сарай
Коментари

Още от последните новини