Емилия Тончева: Айтоският зоопарк може да се превърне в биопарк, уникален у нас

Емилия Тончева: Айтоският зоопарк може да се превърне в биопарк, уникален у нас - E-Burgas.com

Емилия Тончева юрист с дългогодишна адвокатска практика в областта на административното право. Има сериозен опит и в областта на екологичното право и магистърска степен по „Екология и ООС“ - уникално съчетание от правни знания и професионално разбиране на проблемите на екологията. Защитава дипломна работа на тема: „Екологична значимост на  зоологическите градини и приносът им за опазване на биологичното разнообразие“. Познава спецификите и проблемите на зоопарковото дело. Била е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите.

- Г-жо Тончева,  каква беше целта на визитата Ви в Айтос и на срещата Ви с кмета Васил Едрев?

- Община Айтос, чрез „Зоопарк–Айтос“, бе приета за редовен член на Българската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите в края на миналата година. Целта на срещата ни с Кмета на Община Айтос - г-н Едрев, бе да обсъдим възможностите за по-тясно сътрудничество и да поставим една добра основа за бъдеща комуникация и съвместна работа. Това е необходимо, тъй като една от целите на БАЗА е да подпомага зоологическите градини, за да могат те да отговорят на високите изисквания на ДИРЕКТИВА 1999/22/ЕО на Съвета относно държането на диви животни в зоологическите градини и да развият ролята си на природозащитни центрове, формиращи  екологично възпитание и култура в обществото.

- Разговаряхте с кмета за бъдещето на айтоския зоопарк. Какви идеи за развитието му обсъждахте?

- Според нас, основа за развитие на всеки български зоопарк трябва да бъде неговата уникалност. Местоположението на Зоопарк-Айтос, неговата колекция и досегашно развитие предполага той да се  превърне в биопарк, който да бъде уникален за страната. Зоопаркът е изграден с много естествени материали и е хармонично разположен сред красива гора, в зона, включена в европейската екологична мрежа Натура 2000. Това дава възможност за развитие с подчертаване на естествените дадености на терена и района.

- Това е изключително интересна идея. Как беше приета тя от кмета и как усетихте отношението на местната власт в Айтос към проблемите и възможностите за развитие на зоологическата градина?

- Членове на Асоциацията (бел.: БАЗА) са общините, чрез техните зоологически градини, представлявани от Управител или Директор.  В този смисъл, аз съм очарована, защото видях партньорско отношение, разбиране и  много отговорна визия за развитието на Зоопарк-Айтос. Вярвам, че и за в бъдеще ръководството на Асоциацията ще има ползотворно сътрудничество с Общината.

- Разговаряхте за възможностите за нови проекти, свързани със спецификата на зоопарка, за финансовите инструменти и за полезността от обединяване на усилията на зоологическите градини?

- Считам, че Асоциацията, като сдружение с нестопанска цел учредено в обществена полза, и партньорските взаимоотношения с общините, биха били много  полезни. Това ще осигури възможност да се търсят финансови механизми, които да подкрепят развитието на зоологическите градини. Асоциацията  има потенциал и готовност да подава необходимата информация към своите членове и да подпомага процеса по генериране на идеи и проекти, а общините са активната страна – те могат да изготвят и  подават проекти през различни финансови инструменти, за да постигнат най-доброто за своя зоопарк.

- Факт е, че до сега, за общините беше много трудно да осигурят финансирате за зоопаркова инфраструктура. Община Айтос многократно кандидатства по различни програми с много стойностен проект, но и до този момент този проект не е оценен и финансиран?

- Доколкото съм запозната в оперативните програми, които  обхващат следващия програмен период,  са предвидени средства, включително и за инфраструктура. Ако  общините поставят зоологическите градини и тяхната инфраструктура като приоритет, надяваме се, биха могли да намерят и финансов механизъм, чрез който да реализират напредък в този аспект.

- Отлично познавате зоопарковете в страната. Има ли друг зоопарк, който да е извън града, в естествена горска среда, уникално зелен и красив като айтоския?

- Зоопаркът в Айтос е много привлекателен и добре поддържан. Неговата уникалност е именно естествената горска среда, която е част от Натура 2000. Друг уникален по местоположение и пространствени решения зоопарк е този в Добрич. В зоологическата градина в Стара Загора вече тече значителна реконструкция. Бих посочила и зоопарка в Габрово, който също се намира сред красива природа. Там започна подготовка за преустройство и развитие по съвременна концепция. Надявам се процесите да продължават. Това са все зоологически градини, разположени на подходящи места, с потенциал за  развитие. И не са само те, разбира се…

- Има ли в дневния ред на Асоциацията заложени възможности за размяна на животни и за сключването на т.н. размножителни договори, което е и досегашна практика между зоологическите градини?

- Много ни се иска Асоциацията да успее да създаде Единна информационна база данни за всички отглеждани в зоопарковете видове и екземпляри. Това ще бъде особено полезно от гледна точка на обмяната на животни между зоологическите градини, но още по-полезно ще бъде за опазване на генофонда и избягването на близко-родственото размножаване Това е сериозен проблем, но е налице е воля и амбиция да се търсят начини за неговото избягване, ограничаване и разрешаване. Разбира се, ще са необходими време и усилия. Въпреки това вярвам, че БАЗА ще успее да подпомогне значително този процес. На 02.12.2021 г., в Зоологическа градина–София се проведе заседание на Общото събрание на БАЗА. Избран бе нов Управителен съвет (бел. в състава на който е и г-жа Росица Златева - Управител на Зоопарк-Айтос). За Председател на УС на БАЗА бе избрана г-жа Иванка Стоянова – Директор на  „Зоопарк–Спасителен център“ – гр. Варна. Изборът на г-жа Стоянова  бе подкрепен единодушно от всички присъстващи. Новото ръководство на Асоциацията е амбициозно и с висока компетентност, и вярвам, че ще реализира успехи.

Народен приятел

Свързани статии
Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък Пиян айтозлия се претрепа с триколка Айтос дочака: Осигуриха финансиране за дългоочакван ремонт на две улици Дядо Коледа раздаде подаръци на животните в Зоопарка в Бургас Зоопарк Бургас със специална празнична програма до Коледа Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки) Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези
Тагове
айтос зоопарк
Коментари

Още от последните новини