ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези

ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези - E-Burgas.com

На Архангеловден, на ж.п. прелеза край село Малка поляна беше направена символична първа копка по проект "Проектиране и изграждане на два нови пътни надлеза в участъка Черноград-Българово". Стойността на проекта е 6,3 млн. лв. Източниците на финансиране - Кохезионен фонд - 4,4 млн. лв., национално съфинансиране - 787 хил. лв. и други източници - малко над 1 млн. лв.

Двата обекта са част от големия проект на ДП Национална компания ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА - "Рехабилитация на железопътната линия Пловдив- Бургас Фаза 2" на обща стойност 810 018 562,65 лв.

"85% от финансирането е със средства от Европейския съюз. Проектът стартира на 08.06. 2020 г. и ще приключи на 17.03.2023 г. Ще бъдат изградени общо 28 пътни надзлеза, един пътен подлез и една пешеходна пасарелка", обяви на церемонията Иван Бакалски, представител на ДП Национална компания ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА, ръководител на екипа за управление на проекта. На ритуалната първа копка присъстваха кметът на Община Айтос Васил Едрев, кметът на с. Малка поляна Адем Аптула, Иван Сталев представител на фирмата изпълнител по договора и Красимир Димитров, представител на надзора.

"Целта е висока степен на безопасност при движение на влаковете. Ще постигнем по-висока скорост, по-високо ниво на безопасност и намаляване на пътните инциденти," заяви още Иван Бакалски. Той благодари на изпълнителите, на консултантите и надзора. Отправи благодарности към кмета Васил Едрев и кмета на Малка поляна, които "оказват и ще продължават да оказват съдействие за изграждането на съоръженията в срок, както и за въвеждането им в експлоатация при едно много добро качество".

Като ръководител на екипа, Иван Бакалски връчи на представителя на фирмата изпълнител разрешение за строителството, и даде символичен старт на проекта като разби бутилка шампанско в земекопната машина.

Отец Василий от храм "Св. Троица" - Бургас отслужи молебен за здраве на строителите и за "да върви изграждането на двата надлеза с Божията воля". О. Василий поръси със светена вода три камъка и ги предаде на фирмата изпълнител да ги положи в основите на градежа.

Крайна цел на проекта е модернизация на железопътната инфраструктура съгласно стандартите на ЕС и удовлетворяване на нуждите на потребителите от ефектен и безопасен транспорт.

Финансирането е по приоритетна ос 1.Развитие на железопътната инфраструктура по основната и разширената Трансевропейска транспортна мрежа на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 от ЕС, чрез средства от Кохезионен фонд и Националния бюджет"

Свързани статии
Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос Хванаха 22-годишен дилър в Айтос Канят айтоските ученици към инициативи на МКЦ-Бургас Повече от година в Айтос чакат държавно финансиране за ремонт на улица Заловиха опасни пияници зад волана в Айтос Медицинският център в Айтос грейна с нов вид (Снимки) Дамян сложил чадър над бебето, за да го предпази от слънцето В Айтос отново организират младежки велопоход Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Пътните фирми отново излизат на протест, блокират и Айтоския проход
Тагове
айтос подлез
Коментари

Още от последните новини