Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки)

Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки) - E-Burgas.com

С изложение на местни производители и дегустация на продукти, произведени на територията на община Айтос, на 1 декември 2022 г. СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ "МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА- Айтос откри ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК на местната общност. Празникът е под наслов „Пътят на общността“ и се осъществява в подкрепата на Община Айтос. Целта на събитието е да популяризира  резултатите от дейността на сдружението.

Общностният териториален празник „Креативни пространства“ беше открит в залата на Военния клуб в Айтос. Кметът на Община Айтос Васил Едрев даде официалния старт. "Стратегията на МИГ-Айтос за Водено от общностите местно развитие беше одобрена през 2016 година, с финансов ресурс за местни проекти в размер на 3 000 000 лв по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Създадохме МИГ-Айтос с ясната цел да бъде в помощ на местната общност - на местните производители, на земеделците, на малкия и средния бизнес, на неправителствените организации. Което означава - в полза на гражданите и територията на Община Айтос", заяви кметът. Целите на МИГ-Айтос представиха Председателят на Управителния съвет на Сдружението Стоян Стоянов и Изпърнителният директор на СНЦ МИГ-Айтос Марияна Саваклиева.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с производствата на местни фирми. Всеки можеше да опита от продуктите на местните производители и истински да се забавлява на концертите на 1 и 2 декември, с участието на местни и гостуващи певци, танцьори и изпълнители.

Като част от програмата на празника на МИГ-Айтос, врати отвориха творчески ателиета в Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер", под надслов „С духа на айтоските  майстори“. Всеки гост на комплекса можеше да види демонстрациите на старинния инструментариум в ателиетата по грънчарство, медникарство, приложни изкуства. Програмата включваше и безплатно посещение на Етнографския музей - "Чорбаджийска къща".

В град със спортни успехи като Айтос, специално е вниманието към спортната общност. На 2 декември, в програмата на МИГ са включени три спортни събития. От 15 часа, е турнирът по свободна борба в залата на Спортен клуб по борба "Айтос". От 15.00 часа          във физкултурния салон на СУ "Никола Вапцаров" предстоят още два турнира - по волейбол и футбол на малки вратички.

По време на двудневния празник, СНЦ МИГ-Айтос представя дейността си и Стратегията за Водено от общностите местно развитие. В Посетителски център "Генгер", гражданите и гостите на общината могат да получат информация за предстоящи събития, организирани от МИГ, както и за предстоящи процедури за кандидатстване. Ще има и презентация за постигнатите до момента резултати по изпълнението на Стратегията за ВОМР и друга интересна информация за подхода.

Десетки да участниците в концертите на 1 и 2 декември - включват се състави и изпълнители от читалища, клубове и организации на територията на МИГ-Айтос и гостуващи състави от община Средец.

Галерия
Свързани статии
Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък Пиян айтозлия се претрепа с триколка Айтос дочака: Осигуриха финансиране за дългоочакван ремонт на две улици Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези Хванаха 22-годишен дилър в Айтос Канят айтоските ученици към инициативи на МКЦ-Бургас Повече от година в Айтос чакат държавно финансиране за ремонт на улица
Тагове
айтос
Коментари