Проф. Чуков от Бургас: Огромният човешки поток се заявява като кандидат-бежански, а не като имигрантски

Проф. Чуков от Бургас: Огромният човешки поток се заявява като кандидат-бежански, а не като имигрантски - E-Burgas.com

Държавата трябва да има собствен стереотип за реакция, специфична, българска. Независимо от нашите партньори на първо място е отговорността на правителството.

Това каза при посещението си в Бургас известния арабист и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма проф. Владимир Чуков. Според проф. Чуков, в момента Европа е обект на най-силния бежански поток след Втората световна война. Настоящата вълна е най-нежеланата.

Огромният човешки поток се заявява като кандидат-бежански, а не като имигрантски, какъвто е де факто, смята ученият. За 2015 г. подадените молби за бежански статут в Европа са 1 250 000. Това е рекорд в историята Европа.

Общият брой на сирийците е 362 775, което представлява 29% за целия ЕС. На второ място са афганистанците с 178 000 или 14% и на трето място са иракчаните с 121000 души с 10%. Общо трите групи представляват едва 53%. Това доказва безразборното и безкронтролно допускане на представители на всякакви държави на територията на ЕС. Тези и много други любопитни факти представи в доклада си, известният арабист.

Проф. Чуков бе специален гост-лектор на конференцията  „Контрабандата на хора – национално и транснационално престъпление“, организирана по инициатива на Бургаския окръжен съд.

Коментари

Още от последните новини