Започна делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти

Започна делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти - E-Burgas.com

Разпоредително заседание по делото срещу сирийския гражданин Омар Аднан ще се проведе в Бургаския окръжен съд. 

Той е обвинен за смъртта на двама бургаски полицаи, а престъплението е квалифицирано като умишлено. Аднан е шофьорът, който блъсна патрулна полицейска кола на кръстовище в морския град, с автобус превозващ 47 мигранти. 

Фаталният инцидент, при който загинаха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев се случи на 25-и август 2022 година. Автобусът, пълен с мигранти от Сирия, след дълго преследване от полицията и два пъти неподчинение на сигнал със "стоп" палка, блъсна патрулен полицейски автомобил, застанал на пътя му.

При сблъсъка загинаха на място двамата полицейски служители. Разследването е установило, че автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и е бил оборудван с всички необходими реквизити. Автобусът се е движил с превишена скорост от около 78 км/ч.

Шофьорът Омар Аднан е навлязъл в кръговото кръстовище и с цел да избегне спирането на автобуса е предизвикал катастрофата.

Омар Аднан вече има една наложена присъда. Тя е от 4 години и 10 месеца затвора за трафик на бежанци. Очаква се днес Окръжен съд - Бургас да даде старт на делото.

Коментари

Още от последните новини