Ще има увеличение на пенсиите с 11%

Ще има увеличение на пенсиите с 11% - E-Burgas.com

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %, въпреки че по "швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%, категоричен е премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли, информираха от правителствената информационна служба.

Още утре на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. Всички представители на изпълнителната власт в НС на НОИ ще гласуват за 11% увеличение.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. "швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10 %.

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент.

Припомняме, че малко по-рано днес социалният министър обяви, че на утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание. "Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва", заяви още той в позиция, разпратена до медиите.

Коментари

Още от последните новини