„Застъпници за природата“

„Застъпници за природата“ - E-Burgas.com

В този подкаст ви разказваме как доброволци помагат на мечките в България, които нямат достатъчно храна в естествените си хабитати и са принудени да слизат до най-близките населени места.
Kаузата за опазване на природата все повече обединява цели села и градове. Прякото участие в местното самоуправление на гражданите, които подпомагат по-чистата околна среда и съхраняването на животинския свят в дивата природа, е все по-видимо. Създателят на платформата „Гората.бг“ Никола Рахнев е един от ентусиастите-доброволци, който през 2013-а година, заедно със съмишленици, започва да засажда дървета в България. Първоначално с амбицията за няколко хиляди броя. Към днешна дата обаче са засадени над 2 100 000 дървета. Целта им вече далеч надхвърля първоначалната идея, а именно съвсем скоро засадените дървета да станат 3 000 000.

“Аз отдавна вярвам, че всичко е в нашите ръце и ние правим света, в който живеем. От всяко едно наше малко действие се определят много неща и всяка голяма промяна може да започне с нещо малко“, казва Рахнев.

Сред целите на новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. е да бъдат засадени най-малко 3 милиарда дървета, за да се подпомогне биологичното разнообразие и възстановяването на екосистемите. По думите на Пауло Лукас от португалското екологично сдружение „Нула“ Европейският съюз има ключова роля в този процес.

Според Виктория Андонова от Благоевград обаче промяната трябва да дойде от човека в огледалото. Затова и през 2020 година, връщайки се в България от Германия, където живее от години, тя решава да се включи по своя начин във възстановяването на природата, в случая – в родния град. Чрез базар за продажба на непотребни нови и използвани дрехи, позовавайки се на философията за нулев отпадък чрез преизползването, тя и нейните приятели събират средства, с които закупуват 100 японски вишни, които с помощта на местната власт засаждат в един от парковете в града.

Извън градската среда, където дърветата пазят сянка, пречистват въздуха и красят, в планините често пъти са единствен дом и източник на храна за дивите животни. През есента на 2021 година доброволците от платформата „Гората.бг“, заедно с техни приятели от организацията „Мечешки истории“, започват кампания, насочена към опазване на мечките в България, които се оказва, че нямат достатъчно храна в естествените си хабитати и са принудени да слизат до най-близките населени места, от където да си я набавят, с риск както за самите тях, така и за хората.

„Направихме много бърза кампания, в която събрахме средства, с които закупихме от български производители над 20 тона ябълки и 6 тона царевица, които разпространихме в Родопите и в Стара планина, където са естествените хабитати на дивите мечки, за да можем да ги подхраним и да им помогнем. Това се случи в партньорство с държавните горски стопанства и с някои ловни дружинки“, казва още Никола Рахнев. След краткосрочното решение идва и дългосрочното такова. Още пред пролетта на 2022 година доброволците засаждат около 20 000 плодни дървета на различни места в ествествените обитания на дивите мечки.

„Ще продължим да го правим, защото в това има огромен смисъл“, категоричен е Никола Рахнев.

Автор: Елеонора Тропанкова

Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с “E-Burgas”.


 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Равносметка след Европейската година на младежта Социална Европа – какво прави ЕП за облекчаване на инфлацията при работещите Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията Gen Z - Поколението Z или нуждаем ли се от регулации на изкуствения интелект Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Поколението Z и дигитално родените медии
Тагове
Евранет екология
Коментари

Още от последните новини