Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година

Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година - E-Burgas.com

Пиратките и фойерверките влияят изключително стресово на животните - и на тези в зоопарковете, и на бездомните, и на домашните любимци. Те изпадат в неконтролируема паника и понякога отказват да се хранят с дни.

"Фойерверките се отразяват най-силно на чифтокопитните бозайници и едрите котки", заяви пред БНТ д-р Михаил Василев.

По думите му след празничните дни животните проявяват раздразнение, променя се тяхната диета и спят по-малко. Промяна се наблюдава и в поведението на маймуните.

Използването на пиротехника вреди много и на уличните и дивите животни. Всяка година измират много птици измират, ударени от фойерверки. Пиротехниката също така замърсява атмосфера с въглероден диоксид и озон и водата с перхлорати. 

Свързани статии
БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“ Близо 300 тона боклук събрани в област Бургас за "Да изчистим България заедно"
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини