Как да си направим екологична коледна украса

Как да си направим екологична коледна украса  - E-Burgas.com
collectivegen.com

Коледа е празник, топлина, надежда, вяра, обич, сбъдване. Но коледните и новогодишните празници са период, в който човечеството изразходва огромно количество ресурси, повечето от които не могат да бъдат възстановени. От коледните елхи през картичките и подаръците и, разбира се, коледната вечеря, нашият въглероден отпечатък нараства по време на празниците. Със сигурност обаче има начин да се насладим пълноценно на празниците по отговорен за природата, околната среда и себе си и децата си начин. Как? За това говорим в новия епизод на подкаста „Зелената сделка“ с Никола Рахнев от Гората.БГ, човек с мисия до 2025 година да засади 3 милиона дървета, Рада Бонева - еко блогър и създател на съдържание в социалните мрежи, ориентирано към екосъобразния начин на живот, инфлуенсър с близо 14 хиляди последователи, Бранимира Йотова, ландшафтен архитект и автор на украса от естествени материали, и Йева Доля, автор на блога „Еvery Special Day”. 

До момента с помощта на доброволци Никола Рахнев е изпълнил половината от своята цел, като в своята благородна инициатива успява да привлече над 200 000 българи, от които 100 хиляди са деца. 

„Всяко дърво има смисъл и значение, защото дърветата са най-естественият начин, този, който природата ни е дала да се противопоставим на климатичните промени. Затова всяко живо дърво има значение. В този смисъл аз бих апелирал да преминем тази Коледа без истинска елха“, казва той. 

„Играчките, които ползвам за коледна украса, са ръчно изработени от български творци. Останалата част от украсата предпочитам сама да си я правя – дали ще са сушени портокали  или паднали в парка клонки, покривки от естествени материали, които внасят цвят. Варианти има много. Важното е да мислим отговорно и устойчиво. От нас зависи да пазим природата“, смята Рада Бонева. 

„Няколко различни вида клони във ваза са много подходяща украса. Те могат да бъдат аранжирани с естествени шишарки, които също да си съберем в парка“ е предложението на Бранимира Йотова. 
Йева Доля отбелязва, че голяма част от отпадъците по време на коледните празници са неконсумирана и изхвърлена храна. За да не бъде в центъра на вниманието на празника трапезата, отрупана с храна, а времето, прекарано заедно с любимите хора, Йева Доля предлага да поставим фокус в празничната вечер върху различни сплотяващи семейството дейности - игри, разговори, коледни томболи. 

Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с…

 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“ Близо 300 тона боклук събрани в област Бургас за "Да изчистим България заедно"
Тагове
Eвранет екология
Коментари

Още от последните новини