БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море

БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море - E-Burgas.com

Основните замърсители на морето са реките, корабоплаването и туризмът през лятото

Експериментални изследвания на миди и рапани за наличие на микропластмасови частици в тях се извършват в лабораторията в Созопол, разказа Никола Бобчев пред "Дарик". 

Бобчев е специалист в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Той уточни, че проучванията по темата ще се задълбочат още през 2023 година. Причината е, че мидите са филтрите на морето, а рапаните са хищниците, които ги ядат и трябва да се проследи дали има биоакумулация на частиците, обясни Бобчев. 

Ученият допълни, че Институтът провежда редовен мониторинг на отпадъците и по българския бряг, и в акваторията. Резултатите показват, че основните замърсители на морето са реките, корабоплаването и туризмът през лятото. Около 80 на сто от отпадъците по брега са пластмасови, уточни Бобчев. По думите му между 10 и 15 процента от намереното е с произход от съседни държави, донесено от теченията и вълните.

В партньорство с Института по океанология във Варна сега акцент в изследванията става микропластмасата, допълни Бобчев. Учените във Варна проучват за наличие на такива частици в делфините, които са на върха на хранителната верига в морето. Вече е ясно, че микропластмасата може да доведе до хормонални проблеми и до запушване на стомасите на водните бозайници, допълни Бобчев.

Микропластмасата е проблем на Световния океан, не само за Черно море. За да бъде разрешен, е нужно пречиствателните станции да бъдат снабдени със специални филтри, които да улавят частиците, обясни Бобчев. Според него на общоевропейско ниво би трябвало да се мисли и как да бъдат задължени домакинствата да имат филтри на пералните машини. Голяма част от микропластмасата се отделя при пране и чрез канализацията за отпадни води стига до моретата, обясни ученият.

Никола Бобчев е един от организаторите на инициативата „Чистата Коледа“, която стартира през 2018 година. Почистването на плажовете се реализира в партньорство с организацията WIND2WIN.

В събирането на отпадъците се включват доброволци, като до момента благодарение на техните усилия крайбрежните ивици са освободени от две хиляди килограма пластмасови боклуци. През тази година инициативата за почистване на плажове преминава под мотото „Морето не е за една ваканция“. До сега тя винаги се е провеждала по Южното Черноморие, но днес доброволците „стъпиха“ на плажа Камчийски пясъци край Варна.

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“ Близо 300 тона боклук събрани в област Бургас за "Да изчистим България заедно"
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини