За две години държавата не е ремонтирала нито един от 418 опасни язовира

За две години държавата не е ремонтирала нито един от 418 опасни язовира - E-Burgas.com

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов не отговори колко от отпуснатите 500 млн. лв. вече са похарчени

За повече от две години държавата все още не е ремонтирала нито един от 418-те опасни язовира.

За техния ремонт през лятото на 2018 г. бяха отпуснати над 500 млн. лв. и беше създадено специално държавно предприятие-"Управление и стопанисване на язовири" , което е на подчинение на Министерството на икономиката. За създаването на компанията отделно бяха отпуснати още 12 млн. лв.

Към момента са открити строителни площадки на 82 язовира, чийто ремонт ще струеа над 195 млн. лв., каза министьрът на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ. За сравнение е началото на годината се работеше едва на 7 обекта.

По думите му експертният съвет е одобрил ремонта на общо 204 от опасните язовири, който ще струва общо 350 млн. лв. Само за проектирането на строително-ремонтните дейности ще отидат 11.5 млн. лв., каза Лъчезар Борисов.

Той посочи, че от два от язовирите - Бели Искър" и"Огняново" край София са прехеърлени за управление и ремонт на ВиК холдинга с решение на правителството. Отделно Министерството на икономиката е превело над 10 млн. лв. на Столична община, за да изгради реверсивна връзка за осиryряване на резервно водоснабдяване на София.
Министьрът на икономиката не посочи каква част от отпуснатите от държаения бюджет 500 млн. лв. вече са усвоени. Той не коментира и начина, по който се изразходват парите, най-вероятно защото това става по схемата "Автомагистрали".

При язовирите схемата се осъществява чрез държавното дружество "Монтажи", което е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), а тя пък на подчинение на Министерството на икономиката. След това по неясен принцип "Монтажи" превъзлага строителните дейности на външни изпълнители.

"Монтажи" осъществие и проекта за около 30 млн. ле. за осиryряване на резервното водоподаване на Перник по време на миналогодишната водна криза.

Свързани статии
Строим 10 нови язовира за 10 години Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза Язовирите Порой и Ахелой спасяват населението за три месеца ако Камчия пресъхне Ревизоро: Язовир "Камчия" е в критично сътояние, опасността от суша е близо Кой е спряганият за нов министър на икономиката
Тагове
язовири лъчезар борисов
Коментари

Още от последните новини