Експерт: Малките язовири са проблемните

Експерт: Малките язовири са проблемните  - E-Burgas.com

Малките язовири са проблемните язовири. В по-голямата си част са строени през 50-60-те години и за тях десетки години наред не са полагани грижи. Това заяви вчера пред БНТ Петър Горновски, който е председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Особено внимание той отдели на язовир Бързина. Днес ще има среща в Министерския съвет с икономическия министър Кирил Петков , за да се търси решение язовирът да се обезопаси, за да не се случи трагедия "Мизия 2".

В язовира няма вода към момента, тъй като стената има нужда от ремонт, но докато се осигурят средства са осигурени други мерки, за да не се случи най-лошото.

Язовирната стена е прокопана, за да не се образува напрежение там и да може водата да се оттича. В близост се намира село Ботево.

Кметът на село Ботево Соня Нейкова припомни, че при наводнението през 2014 г. 5 или 6 къщи са били наводнени и хората евакуирани, но са били взети навременни мерки и не се е стигнало до трагични инциденти.

"Тази стена на язовира би трябвало да бъде ремонтирана и така да се стопанисва този язовир, че да бъде безопасен за населението на село Ботево. При един качествен ремонт на стената ще бъдат още по-спокойни хората", каза кметът на село Ботево.

Язовир Бързина е последният от каскадата от 14 язовира. Според държавата той трябва да съществува. Среди няколко години са отпуснати 3 млн. лв. за ремонт на двата съседни язовира - Бързина и Рогозен, но парите стигат само един да бъде ремонтиран - Рогозен.

През годините са изпращани и писма от кмета на община Хайрадин до областната управа във Враца, до Министерския съвет и до други институции, че язовирът е опасен и е необходим ремонт. До този момент резултат няма.

Язовирната стена е собственост на община Хайрадин, а водното езеро на държавно предприятие. За да стане изцяло собственост на държавата е необходимо язовирът да бъде ремонтиран и едва тогава да бъде предаден на държавата.


 

Свързани статии
Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете Затварят частично един от най-оживените бургаски булеварди заради ремонт Затварят възлово кръстовище в "Изгрев" две седмици заради ремонт, променят и маршрута на Б1 Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. ВиК авария затвори възлово кръстовище в Бургас Пускат за движение участъка от магистрала "Тракия" към София Пуснаха движението на "Тракия" към Бургас в ремонтирания участък между Стара Загора и Чирпан Обновена пътна мрежа очакват в Каблешково и Ахелой (Снимки) Ресторантьори и хотелиери от Южното Черноморие: Ремонтите по магистралите блокират тежкия сезон Общината: При реконструкцията на "Демокрация" водещи бяха правата и защитата на пешеходците
Тагове
язовири ремонт
Коментари

Още от последните новини