Експерт: Малките язовири са проблемните

Експерт: Малките язовири са проблемните  - E-Burgas.com

Малките язовири са проблемните язовири. В по-голямата си част са строени през 50-60-те години и за тях десетки години наред не са полагани грижи. Това заяви вчера пред БНТ Петър Горновски, който е председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Особено внимание той отдели на язовир Бързина. Днес ще има среща в Министерския съвет с икономическия министър Кирил Петков , за да се търси решение язовирът да се обезопаси, за да не се случи трагедия "Мизия 2".

В язовира няма вода към момента, тъй като стената има нужда от ремонт, но докато се осигурят средства са осигурени други мерки, за да не се случи най-лошото.

Язовирната стена е прокопана, за да не се образува напрежение там и да може водата да се оттича. В близост се намира село Ботево.

Кметът на село Ботево Соня Нейкова припомни, че при наводнението през 2014 г. 5 или 6 къщи са били наводнени и хората евакуирани, но са били взети навременни мерки и не се е стигнало до трагични инциденти.

"Тази стена на язовира би трябвало да бъде ремонтирана и така да се стопанисва този язовир, че да бъде безопасен за населението на село Ботево. При един качествен ремонт на стената ще бъдат още по-спокойни хората", каза кметът на село Ботево.

Язовир Бързина е последният от каскадата от 14 язовира. Според държавата той трябва да съществува. Среди няколко години са отпуснати 3 млн. лв. за ремонт на двата съседни язовира - Бързина и Рогозен, но парите стигат само един да бъде ремонтиран - Рогозен.

През годините са изпращани и писма от кмета на община Хайрадин до областната управа във Враца, до Министерския съвет и до други институции, че язовирът е опасен и е необходим ремонт. До този момент резултат няма.

Язовирната стена е собственост на община Хайрадин, а водното езеро на държавно предприятие. За да стане изцяло собственост на държавата е необходимо язовирът да бъде ремонтиран и едва тогава да бъде предаден на държавата.


 

Свързани статии
Затварят част от улица на центъра заради асфалтиране Ремонт ще затрудни движението по улицата пред депото на "Бургасбус" от понеделник Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Затварят за ремонт улицата зад хотел "България" Гроздан Караджов: Всички опасни участъци с концентрация на ПТП ще бъдат ремонтирани Затварят ключово кръстовище в Созопол до 8 май АПИ обяви кои пътища в област Бургас ще бъдат ремонтирани през 2022 година Ето как изглеждат някои обновени улици в ЦГЧ след ВиК ремонтите (Снимки) Затварят за движение улица в Созопол до края на април АПИ: Кръпките по пътищата са временно решение, ремонтите ще започнат при по-топло време
Тагове
язовири ремонт
Коментари

Още от последните новини