Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири

Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири - E-Burgas.com

Правени са опити за прикриване на установените незаконни ремонти на язовири в страната при управлението на ГЕРБ, които разкрихме в предишното служебно правителство. Това обяви в сутрешния блок на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той припомни, че в края на миналата година, след съвместни проверки на МРРБ и Министерството на икономиката и индустрията за дейността на държавното дружество „Монтажи“, ангажирано с ремонта на язовирите в лошо състояние, са установени серия от нарушения, за които от Дирекцията за национален строителен контрол са издадени актове за незаконно строителство. „Изненадващо вчера установих, че някой се е опитал да затъмни осветлените разкрития. През месец февруари т.г. е съставена комисия от МРРБ и Министерството на икономиката и индустрията,  която излиза с решение, че ремонтите са аварийни и не е имало нужда от издаване на разрешителни за строеж за ремонтите. Министър Караджов дори излиза с тълкувателно писмо до всички главни архитекти на общините да издадат строителни разрешения за извършени аварийни ремонти на язовирите. Това е смущаващо“, обясни арх. Шишков. Той подчерта, че това е опит спасяване на незаконното строителство на държавата. „Ние предложихме как да се реши този проблем. Подготвихме текстове за промени в Закона за устройството на територията, с които се допуска търпимост на незаконното строителство, правено от държавата. За съжаление тези текстове не бяха внесени в Народното събрание“, отбеляза регионалният министър. Според арх. Шишков бившите министри на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката със сигурност са били запознати с опитите да се потушат и прикрият установените нарушения.  Министърът увери, че до няколко дни ще бъде финализиран текста за промени в ЗУТ, който да бъде внесен в НС след обществено обсъждане, за узаконяване и търпимост на незаконните строежи по „Хемус“, язовирите и др. обекти. „Това е единственият възможен начин да се решат всички незаконни строителства, възложени от ГЕРБ, другото е опит за прикриване“, категоричен бе той.

„За съжаление политиците изгониха строителите от сцената на магистралите“. Така министър Шишков коментира замразеното строителство на АМ „Хемус“. Той увери, че в началото на месец септември ще се осигури финансиране, за да бъде разплатено изграденото в участъци  1,2 и 3 на магистралата, за които има валидни разрешителни за строеж. ”Там има започнати и незавършени мостове, ако стоят още една зима ще има проблеми. Надявам се още от първия ден след получаване на средствата, строителите да започнат да работят веднага, за да изпреварят зимата, както и да не просрочваме първоначалните срокове“, каза още арх. Шишков.

Регионалният министър коментира още, че до момента магистралите у нас са правени на парче.  "В седми и осми лот на АМ „Хемус“ се оказа, че трасето не отговаря на изискванията, т.е. на средата на тази  магистрала нямаме трасе. Магистралата Русе –Велико Търново, която ще поеме трафика север-юг,  няма планиран пътен възел с АМ „Хемус“. Строи се Видин- Ботевград, а между Монтана и Враца няма трасе. Вместо магистралата да продължи към Гърция с тунел под Петрохан и да се спестят 80 км, е планирано да се заобикаля. Така се строи на парче, правили са се само връзки между съществуващи магистрали, които обаче се задръстват от трафик“, коментира арх. Шишков. По думите му незавършените магистрали са сериозен проблем. „Ако бяха построени „Хемус“, „Струма“, „Рила“ нямаше да имаме толкова натоварено движение по малкото ни магистрали. Например АМ „Тракия“ от София до АМ „Марица“ реално са две магистрали, тя отдавна трябваше да се разшири“, даде пример арх. Шишков. 

Той увери, че зимното почистване на пътищата е осигурено, като до 7 септември е срокът на обявените конкурси за избор на фирми. „Категорично зимно почистване ще има. То е въпрос на националната сигурност и дори да се обжалват процедурите от компании, ще намерим начин и механизми“, увери той.  Арх. Шишков информира още, че до октомври ще стартира програмата за саниране на обществени и жилищни сгради със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. „1,2 млрд.лв. са средствата за саниране на жилищни блокове, а 600 млн.лв. е ресурсът за обществените здания. Заложено е гражданите, които кандидатстват до месец март 2023 г. да получат 100% финансиране от програмата, а след тази дата ще доплащат 20% от сумата като съфинансиране“, обясни министърът. Той информира, че най-вероятно възлаганията ще се правят от общините, както по предишните програми за саниране. С наличния ресурс се очаква да бъдат енергийно обновени около 1300 средни жилищни блокове или 3,5 млн. кв. м. РЗП.

„Би трябвало до края на септември да потече газ по интерконектора с Гърция“, каза още арх. Шишков. Той посочи, че строителят е поел ангажимента между 10-15 септември да бъдат завършени всички дейности по пускане на тръбата за безопасна експлоатация.

Свързани статии
Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан Шишков инспектира строителството на интерконектора Гърция - България МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Иван Шишков: АМ "Хемус" е зазимена от пролетта Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Зам.-мининистър Шишков: Целта е не да се спре пътното строителство, а да е в полза на обществото
Тагове
язовири шишков
Коментари

Още от последните новини