Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето

Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето - E-Burgas.com

През следващите три дни се очакват бури и интензивни валежи в цялата страна

Във връзка с постъпилото в Областна администрация Бургас предупреждение от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за значително влошаване на времето до 14 юни 2022 г. областният управител Стойко Танков информира общините за предстоящото усложняване на климатичната обстановка в региона. Очаква се формиране на значителен по количество повърхностен поток, който ще способства повишаването на речните нива и увеличаването на обемите на язовирите на територията на областта.

Собствениците на язовири трябва да осигурят достъп до язовирните стени и съоръженията към тях, да поддържат връзка с операторите на язовирите, да регулират и поддържат водните нива в язовирите до коти, гарантиращи безопасната им експлоатация, позволяващи безпрепятствено поемане на високи вълни, за да не се допускат аварийни ситуации и повишен риск от наводнения.

Стриктно да се спази предписанието за контролирано понижаване на водното ниво до кота „мъртъв обем“, както и други предписания на ДАМТН, свързани с ограничаване на водните нива в язовирите и намаляване натовареността върху язовирните стени. Осигуряване на проводимост на преливните и основните изпускатели и предприемане на действия за недопускане запушването им от наноси, свличания на земни маси и плаващи предмети, се указва още в писмото на областния управител.

С повишено внимание да се наблюдават каскадно разположените язовири, язовирите в неизправно техническо състояние, както и язовирите в процес на извършване на ремонтно-възстановителни дейности.

Информация за времето по данни на НИМХ:

Изгледи за периода 11 – 13 юни:

През почивните дни времето ще остане нестабилно. Облачно, с краткотрайни, локално интензивни превалявания, гръмотевици, временно усилване на вятъра и условия за градушки. По-значителни количества дъжд се очакват в неделя. Вятърът в събота от североизток, в неделя ще се обърне от север и временно ще се усили. Максималните температури ще се понижат до 18°-23°, от неделя ще започне ново повишение.

В понеделник облачността ще се разкъса и намалее, но на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще отслабне. Дневните температури ще достигнат 24°-29°.вятър с пориви до 14-17 м/сек.

Свързани статии
Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Австрийска делегация се запозна с проблемите на бургаския туризъм и бежанците Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Строим 10 нови язовира за 10 години Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой
Тагове
язовири лошо време стойко танков
Коментари

Още от последните новини