Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10

Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10   - E-Burgas.com
БГНЕС

631 млн. са вкарани за ремонта на 400 язовира. От 400 язовира завършени към днешнат дата са само 10. Това заяви икономическият служебен министър Кирил Петков. Той поясни какво е установил при посещението си на част от язовирите.

"Отидох до "Пазар дере" и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2,350 млн. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма "Монтажи" ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт, каза Петков пред Нова тв.

"Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост", уточни Петков.

По думите му "Държавната консолидационна компания и "Автомагистрали" са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки".

Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Служебният министър не обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

"Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шевът на "Монтажи" - Тихомир Димитров е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разбарем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят "Монтажи" и да кажат "Това е търговска тайна", коментира още Кирил Петков.

Той обясни, че целта му не е да показва кой какво е направил или не е. "Целта ми е от тук нататък нещата да заработят добре", категоричен бе министърът и коментира дали ще смени управителя на "Монтажи".

"В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс", заяви Петков.

 


 

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков Кирил Петков: С темата за РСМ опитват да отклонят вниманието от 2.5 млрд лв. за незаконни строежи Лена Бориславова с първи коментар за компромата с Кирил Петков
Тагове
кирил петков язовири корупция
Коментари

Още от последните новини