ВХТИ създава платформа за екологична информация

ВХТИ създава платформа за екологична информация  - E-Burgas.com

Най-големият университет в Югоизточна България – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас е част от международен проект, чиято крайна цел е създаването на специализирана LeNetEco платформа. Тя ще бъде преведена на езиците на страните – участнички в проекта - България, Румъния,  Украйна и Молдова и на английски език.  Проект  BSB-1088 „Създаване на консолидирана обучителна мрежа за съвместен мониторинг и контрол на околната среда в Черноморския басейн 2“, LeNetEco2, е финансиран от СОП „Черноморски басейн 2014-2020” и съфинансиран от Министерството на регионалното развитие, България. Неговата стойност е 773 030  евро. Проектът трябва да приключи на 31 юли 2022 г.     

Идеята на създаването на платформата LeNetEco е да бъде ограничен проблемът, свързан с недостатъчната информация на гражданите в държавите от Черноморския басейн, особено сред младите хора, в областта на опазването и наблюдението на околната среда. Тя  ще създаде онлайн пространство за публикуване на информация за състоянието на делтите на реките в Ченоморския басейн.

Платформата ще обедини и усилията на различни социални групи, граждани и организации в страните от Черноморския басейн за осъществяване на мониторинг на състоянието на околната среда.  По този начин тя ще насърчи териториалното сътрудничество между местни власти, изследователи, екологични лаборатории, неправителствени организации.  След приключване на проекта, платформата ще продължи да функционира.

Освен Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, партньори по проекта са още Университетът "Данубиус", Галац,  Румъния - водещ бенефициент, Агенцията за устойчиво развитие и европейска интеграция „Еврорегион Долен Дунав“, Одеса, Украйна, Одески национален политехнически университет, Одеса, Украйна, Асоциацията за трансгранично сътрудничество „Еврорегион Долен Дунав“, Галац, Румъния и Екологичния консултативен център „Кагул“, Кагул, Молдова.

Общата цел на проект LeNetEco2 е да консолидира усилията и да активирa обществата в държавите от Черноморския басейн чрез прилагане на екологичен мониторинг и контрол  на околната среда и подобряване на състоянието на делтите на реките в региона на Черноморския басейн.

Важен резултат от реализирането на проекта ще е разработването на обучителна програма в областта на защитата и наблюдението на околната среда. Тя ще съдържа 5 обучителни курса, ще има онлайн версия и материали.  След приключване  на проекта партньорите планират да доразвият платформата LeNetEco и да разширят възможностите й в други страни на Черноморския басейн.

В рамките на проекта в България ще бъдат обучени 50  ученика, 80  студенти, 20 човека от локалните власти, 20 човека от  НПО и 20 представители от други групи.

Свързани статии
Асен Личев отхвърли искане за спиране на строителството в имот в Синеморец ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Община Бургас отново предупреждава: До 5000 лв. глоба за замърсяване на градската среда! Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас Омбудсманът на Бургас предлага решение на проблема със сметищата за стари гуми Искат спешно решение на проблема с мръсотията в Бургас и преливащите кошчета за смет От "Игри на волята" пак сгазиха лука, оставиха малко сметище на плажа край Царево (снимки)
Тагове
университет Асен Златаров екология
Коментари

Още от последните новини