Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде

Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде - E-Burgas.com

"Смятам опазването на природата за нещо естествено и близко до мен и няма как да не го включвам в изкуството си" разказва младият творец в интервюто си за e-Burgas

Божана Славкова живее в Бургас от 7 години. Разказва, че се е озовала тук покрай любовта на семейството ѝ към морето. В Бургас тя продължава музикалното си обучение , като сега е последна година с профил флейта в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. 

Новата еко арт-инсалация на младия бургаски творец „Промените си ти“, беше поставена на 25 октомври и може да бъде видяна до 14 ноември до Часовника от страната на Община Бургас. 

Арт-инсталацията е съставена от огледала с послания, рисунки и QR кодове. Когато бъдат сканирани, те ще отвеждат към сайтa на инициативата, от който хората могат да научат за конкретни екологични проблеми и решенията им. Могат да видят и собствения си лик в проблемите и решенията. 

 

Как се роди идеята за арт-инсталацията “Промени се ти” и какво послание искаш да отправиш с нея?

Създадох „Промените си ти“ като моя проект към програмата Климатични герои на WWF. Винаги съм искала да работя с огледала и огледални повърхности, с отражения, пречупени образи, да поставям различни перспективи на личността, да ангажирам публиката и тяхното виждане за света. И просто съчетах това мое артистично търсене с екологичната тема, която аз тъй ли иначе държа близо до сърцето и ума си. 

Посланието на „Промените си ти“ е че всеки е промяна. Негативна или позитивна, той избира.

Помогна ли ти някой за реализацията на проекта? 

„Промените си ти“ е финансиран от WWF, а Община Бургас ми предложи своята безвъзмездна подкрепа, позволи поставянето на инсталацията и ми помогна за него. Специално искам да благодаря за помощта на Диана Саватева, Петър Парушев и Наталия Аргирова. Семейството ми също ми помогна много. Благодаря на всички, които ме подкрепяха и все още подкрепят.  

Какво е първото нещо, което трябва да променим в себе си, за да променим света към по-добро?

Да се научим на самоинициатива и на това да поемаме отговорност. Забелязвам във връстниците си мотив да правят само това, което някой ги накара да направят, проследявам мотото „Правя това, което ми кажат да направя“. Това не води до никъде. Свободното и критично мислене, желанието за качествено знание трябва да бъдат изградени у хората и всеки сам е отговорен за изграждането им в себе си. Така, когато хората знаят, ги е грижа и предприемат действие спрямо загрижеността си.

Трябва да спрем да си затваряме очите, за да ни е по-лесно, и така ще станем по-добри и в личностен и в глобален план, оправяйки както себе си, така и света. Да, може да звучи утопично, но ако всеки е активен гражданин, според мен може да променим света към по-добро. Не казвам, че ще е лесно, много хора даже нямат тази възможност, но трябва да се стремим към това всеки да може да бъде активен гражданин. Така ще се стремим към добрата Промяна с главно „П“, но тя няма как да стане ако хората не са готови да поемат самоинициатива и отговорност, а само правят каквото им се каже. 

Какви отзиви получи и как реагират хората, които се спират да разглеждат изложбата?

Получавам позитивни отзиви, хората се снимат, харесва им да се видят в арт-инсталацията. Разбира се, има и негативни коментари, доста рядко и даже не изказани пред мен, а пред познати, от рода на „Това няма смисъл“, но както винаги тези коментатори не поясняват защо няма смисъл, кое има смисъл и как да го изнамерим този смисъл.

След “Прегърната природа” това е втората ти арт-инсталация, която с насочената към екологията . По какъв начин се чувстваш обвързaна с тази кауза? 

Аз се чувствам закърмена с екологията. Като дъщеря на еко-активистката Кремена Ватева, екологията е около мен, в домакинството ми, в семейството ми. Смятам опазването на природата за нещо естествено и близко до мен и няма как да не го включвам в изкуството си, като ми е в мисленето.А и изкуството според мен е най-силната променяща сила, тъй че каквото има да се промени, го представям чрез изкуство.

Смяташ ли, че младите хора в България обръщат достатъчно внимание на този проблем?

В глобален план младите хора сме много по-заинтересовани от екологичните проблеми, отраснали сме със сянката на климатичните промени над нас. Всички знаят, че те съществуват, но всеки приема това по различен начин. Климатичната депресия е най-разпространена сред младите, това често води до климатичен нихилизъм.

Казва ни се че климатичната криза съществува, вината бива хвърлена върху нас като личности и от там накъде? С „Промените си ти“ искам да предам знание и да подскажа решения на това „накъде“.

Според мен прекалено малко млади хора в България действат, не само в отношение на екологичните проблеми, ами като цяло. Срамота е как глобалното движение от ученически протести за климата Fridays for future почти не присъства в България, а камо ли в Бургас. Има много какво да се поправи, но има и хубави неща. WWF организира програми за младежи, наскоро се създаде и младежката организация Пангея към WWF, очаквам много хубави неща от тях. "За Земята" също действа с млади хора, хубаво е как големите НПО-та подкрепят младите, но и младите трябва да се самоинициират, НПО-тата се опитват да създадат самоинициатива, надявам се че ще видя позитивни дългосрочни резултати от това.

Да очакваме ли други подобни инициативи от теб в Бургас? 

Разбира се. И не само в Бургас. „Прегърната природа“ – първата ми еко арт-инсталация, с която облякох в плетки от стари дрехи дърветата до Пантеона миналото лято, вече е в Благоевград. Отиването й в Благоевград беше подкрепено от Българския фонд за жените, Американския университет в Благоевград и Община Благоевград. „Прегърната природа“ може да бъде видяна до края на месеца пред Общежитие 1 на Американския университет в Благоевград. 

Очаквам и „Промените си ти“ да бъде посрещната в други градове. Така че арт-инсталациите ми растат в национален план, надявам се скоро и в европейски.

 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“ Близо 300 тона боклук събрани в област Бургас за "Да изчистим България заедно"
Тагове
Божана Славкова екология изкуство
Коментари

Още от последните новини

Светът
Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде - E-Burgas.com

Африка