Въпреки забраната: Търсенето на балони с райски газ в Слънчев бряг продължава

Въпреки забраната: Търсенето на балони с райски газ в Слънчев бряг продължава  - E-Burgas.com

След като депутатите приеха единодушно забраната за продажбата на райски газ на непълнолетни, публичната продажба на балоните с „весел газ” секна. Но не и продажбата, която както повечето забранени продукти влиза в сивия сектор, съобщава NOVA в свое разследване по темата. 

Търсенето на „весели балони” продължава, както и продажбата, установиха както нашите кореспонденти в най-големия ни летен курорт Слънчев бряг, така и съвместните екипи на Комисията за защита на потребителите, Агенцията по приходите и Икономическа полиция.

От 2014 г. по основните пешеходни алеи в Слънчев бряг след залез слънце свободно се продаваха балони, пълни с райски газ или така наречените „весели балони”. Допреди дни, когато парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Това автоматично направи продажбата на „весели балони” скрита, а употребата на открито извън заведенията.

„Навсякъде има, повечето заведения предлагат. Ефектът е за около минута. Самият газ спира кислорода, притока на кислород към мозъка и затова се чувстваш малко замаян. Става ти смешно, става забавно”, обясни Пламен, който е служител в заведение

В събота вечерта търговците на „весели балони” не са на алеята. За първи път през последните осем години те са скрити в заведения, в ъгли по алеите или зад бар. Защото наред с хората по алеите, се разхождат и екипи на Комисията за защита на потребителите, Агенцията по приходите и Икономическа полиция.

Акция „Райски газ” е в сила, а проверки има във всички нощни клубове и заведения за хранене. Продажбата обаче не е спряла, защото като всеки доходоносен бизнес и този отива в сивия сектор. Тази търговия генерира между 3 до 15 000 лева на вечер за основния търговец на флакони, който снабдява дилърите на терен

„В Слънчев бряг търсят алкохол, наркотици, балони и общо взето това е. Виждал съм много хора, които дишат балон след балон. Те припадат по улицата от тези балони. Някои например взимат двойни, а двойният ефект е много по-голям”, каза още Пламен

Доходоносната търговия носела процент за дилърите на флакони, които въобще не се водели никъде на трудов договор. Така доказването на дистрибуцията ставало и по-трудно. А неяснотата в закона поставяла дилема пред проверяващите - каква наказателна отговорност носи например гастролиращо физическо лице над 18 години на улицата, което обяснява, че не продава, а използва продукта за лична цел.

Екипът на NOVA открива компания от Израел, която търси търговците на балони. „Аз взех вчера. О, Боже Господи - направо ми падна главата. Сякаш бях умрял, видях Господ и той ми каза да не го правя повече”, сподели Лиам. Младите момчета не само знаят какво търсят, но и споделят че в Израел също се употребява и намира приложение

Проверките в търговските обекти този уикенд установиха продажба на райски газ. Взети са проби за анализ доколко веществото е безопасно за употреба. Проверките продължават и през седмицата.

 

Коментари

Още от последните новини