Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан

Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан - E-Burgas.com

Завършването на междусистемата газова връзка между България и Гърция беше основен приоритет на служебното правителство. Това е изключително важен обект не само за България, но и за целия регион, за който аз и половината министри работихме от първия ден на кабинета. Това заяви пред bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който е сред официалните гости на церемонията в Националния дворец на културата в София по въвеждане на съоръжението в експлоатация.

 „Най-важното е, че заедно с фирмата строител, надзора, администрацията и медиите, успяхме да спазим срока по тръбите да тече газ от 1 октомври. Правихме много проверки на място, работни срещи. Положихме големи усилия, защото знаехме колко важен обект е за региона. И днес се поздравяваме с успех“, отбеляза арх. Шишков.

Той напомни, че е разделил изграждането на интерконетктора на два етапа, като единствен юридически и технически начин газовата връзка да бъде изградена качествено и без никакви компромиси по отношение на безопасността на експлоатация в поставените срокове, с нужната документация. За втори етап на проекта трябва да се завършат дребни ремонти като довеждащ път в района на Стара Загора и противоерозионни мерки по трасетата. „Дребни са нещата, които трябва да се завършат, но физически, в сроковете, които трябваше да се завърши обекта, нямаше да бъдат готови и това щеше да ни забави“, обясни регионалният министър.

Министърът информира, че по тръбите вече тече газ от Азърбайджан. „Договорените количества в момента са за 1 млрд. куб. м, но капацитетът на съоръжението е за 5 млрд. куб. м. Те ще могат да се транзитират, но това е въпрос на търговски договорки“, увери арх. Шишков.

Свързани статии
Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Стана ясно кои бургазлии ще бъдат отличени на Никулден По-високата цена на газа влиза в сила Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Шишков инспектира строителството на интерконектора Гърция - България Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Иван Шишков: АМ "Хемус" е зазимена от пролетта
Тагове
газ шишков
Коментари

Още от последните новини