Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им

Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им - E-Burgas.com

 Още 30 години ще са необходими за завършването на необходимите за страната ни магистрали при сегашния начин на финансиране. Затова е необходимо той да бъде променен и да дадем част от тях на концесия. Това заяви в интервю за сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той посочи, че трябва да бъдат построени около 1 200 км магистрали, за което ще са необходими малко под 20 милиарда лева. При сегашния начин на финансиране никога няма да има завършени докрай магистрали и те винаги ще са в лошо състояние. „Решението е политиците да съберат смелост и да предложат на българския народ част от магистралите да бъдат дадени на концесия“, предложи министър Шишков. Той даде пример с тунела под Петрохан, който, ако бъде изграден, ще съкрати със 70 км трасето и всички ще имат сметка да си платят неголяма цена, за да минат по по-прякото трасе. Така  няма да се задръства допълнително автомагистрала „Хемус“ и ще бъде по-щадящо за природата. „Тези, които се движат повече, е по-добре да си платят и да останат пари за социални дейности“, посочи регионалният министър. Другата магистрала, която би могла да бъде дадена на концесия според него, е „Рила“. Той уточни, че обектите от национално значение и с вътрешен характер на движение като „Хемус“, „Струма“ и „Черно море“ остават приоритет на държавата.

По повод решението на Конституционния съд за разплащането на старите задължения към строителните фирми, арх. Шишков отново коментира, че не е бил изненадан и припомни, че проблемът е за възлагания, които са се случвали в периода 2018-та – началото на 2021-ва година, когато възложеното строителство е било за многократно завишена финансова стойност от предвидената в бюджета и вместо текущи ремонти са правени основни.

„Пътните фирми попаднаха в капан, вината не е тяхна, те бяха използвани за политическа дъвка“, каза министър Шишков и допълни, че е в непрекъснат диалог с пътния бранш. Утре предстои  среща в Министерството на финансите и с финансовия министър ще се търси вариант част от дължимите средства да бъдат разплатени до края на годината, както и в бюджета за догодина да бъде предвидено изплащането и на останалите.

Това, което е завършено тази година се разплаща редовно, увери регионалният министър. Той съобщи, че ремонтните дейности вече навсякъде са прекратени. Продължава да се работи само по виадуктите на автомагистрала „Хемус“, за да може до средата на декември движението да бъде пуснато изцяло.

Осигурени са средствата за зимното почистване, то ще струва толкова, колкото е тежка зимата, коментира министър Шишков, но уточни, че вероятно стойността ще е под предвидените 300 милиона лева, тъй като ноември не е имало утежнена зимна обстановка.

Министър Шишков коментира и новата програма за саниране. Очаква се в следващите няколко дни Европейската комисия да одобри насоките за кандидатстване и от другата седмица програмата да стартира, каза министърът.

Работи се за намиране на решение на проблема с водоподаването в Омуртаг. Набелязани са определени мерки и в четвъртък специалисти от МРРБ ще проверят на място защо построеният още през 2004 г. водопровод не издържа технически.

Свързани статии
Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан Шишков инспектира строителството на интерконектора Гърция - България Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Иван Шишков: АМ "Хемус" е зазимена от пролетта Назначиха нови двама шефове в "Автомагистрали" ЕАД Зам.-мининистър Шишков: Целта е не да се спре пътното строителство, а да е в полза на обществото МВР и НАП влязоха в "Автомагистрали"
Тагове
шишков магистрали
Коментари

Още от последните новини