МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки)

МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) - E-Burgas.com

Около 20 млн. лв. са инвестирани в тръби и ремонт на стената на яз. “Порой“ без да има разрешение за строеж и одобрен Подробен устройствен план. Идеята е била да се осигури резервен достъп на вода за бургазлии от язовира, но парите са дадени авансово без дори да е направен анализ годна ли е водата за пиене или не и без каквито и да било строителни книжа.  

Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Оказва се, че сега тази инвестиция трябва да се плаща с по-високата цена на водата от жителите на Бургас, а тръбите вече година и половина стоят неизползваеми, стана ясно от думите на министъра.

„Това е цената на водата в Бургас, която в момента лежи в нивите край село Медово. Ситуацията е същата като с авансово раздаваните пари за магистрала „Хемус“ - дадени 20 млн. лв. напред от ВиК Бургас без да се прави нещо“, обясни Шишков и подчерта, че дори все още не се знае дали водата от язовира е годна за пиене.

„Инвестицията може да е добра, но не трябва да е за сметка на жителите на Бургас. Тя е можело да бъде направена от държавата или да бъде подпомогната от ВиК холдинга“, допълни още регионалният министър.

В интервюто арх. Шишков обясни, че МРРБ ще направи анализ на досегашните поръчки за ремонти и би могло те да бъдат разделени на три - безспорни основни ремонти, безспорни текущи и такива – с елементи на основни ремонти.

„Ако държавата сложи точни и ясни правила за работа на строителните фирми, те ще работят по тези правила“, коментира министърът и допълни, че проблемът с разплащанията на фирмите идва от предишните управляващи, които са определяли  такъв начин на работа и това е донасяло след себе си лошо качество на ремонтите.

„На практика те са зависими от държавата и спазването на закона зависи именно от държавата, която години наред е „слагала на масата“ 300 млн. лв., а е възлагала ремонти на фирмите за милиард – това няма нищо общо със закона и с елементарното планиране.

В студиото на Нова тв министърът беше категоричен, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ не е направило нищо за осигуряването поне на зимното почистване на републиканските пътища и има съмнения, че то е искало да постави държавата в положение, в което да няма никакъв друг избор, освен да се удължат за втори път старите договори.

Шишков съобщи още, че поръчките за него вече са обявени и в срок от две седмици фирмите трябва да представят офертите си.

„Зимното поддържане е въпрос на национална сигурност и ще го осигурим при всички положения“, заяви регионалният министър.  

Той подчерта, че е бил неприятно изненадан, че там където е можело да се плаща на фирмите за работата им по участъци 1, 2 и 3 на магистрала „Хемус“ на практика нищо не е плащано и допълни, че при предишни правителства строителството е било като „сцена за снимки“.

„В действителност в България има изключително малко строителство, особено на магистрали, но те не са и планирани“, заключи архитект Шишков.

Цялото интервю можете да видите тук.

Галерия
Свързани статии
Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите 1709 са заловените дрогирани водачи за последните 3 месеца Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата
Тагове
вик цена вода мррб шишков
Коментари

Още от последните новини