МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки)

МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) - E-Burgas.com

Около 20 млн. лв. са инвестирани в тръби и ремонт на стената на яз. “Порой“ без да има разрешение за строеж и одобрен Подробен устройствен план. Идеята е била да се осигури резервен достъп на вода за бургазлии от язовира, но парите са дадени авансово без дори да е направен анализ годна ли е водата за пиене или не и без каквито и да било строителни книжа.  

Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Оказва се, че сега тази инвестиция трябва да се плаща с по-високата цена на водата от жителите на Бургас, а тръбите вече година и половина стоят неизползваеми, стана ясно от думите на министъра.

„Това е цената на водата в Бургас, която в момента лежи в нивите край село Медово. Ситуацията е същата като с авансово раздаваните пари за магистрала „Хемус“ - дадени 20 млн. лв. напред от ВиК Бургас без да се прави нещо“, обясни Шишков и подчерта, че дори все още не се знае дали водата от язовира е годна за пиене.

„Инвестицията може да е добра, но не трябва да е за сметка на жителите на Бургас. Тя е можело да бъде направена от държавата или да бъде подпомогната от ВиК холдинга“, допълни още регионалният министър.

В интервюто арх. Шишков обясни, че МРРБ ще направи анализ на досегашните поръчки за ремонти и би могло те да бъдат разделени на три - безспорни основни ремонти, безспорни текущи и такива – с елементи на основни ремонти.

„Ако държавата сложи точни и ясни правила за работа на строителните фирми, те ще работят по тези правила“, коментира министърът и допълни, че проблемът с разплащанията на фирмите идва от предишните управляващи, които са определяли  такъв начин на работа и това е донасяло след себе си лошо качество на ремонтите.

„На практика те са зависими от държавата и спазването на закона зависи именно от държавата, която години наред е „слагала на масата“ 300 млн. лв., а е възлагала ремонти на фирмите за милиард – това няма нищо общо със закона и с елементарното планиране.

В студиото на Нова тв министърът беше категоричен, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ не е направило нищо за осигуряването поне на зимното почистване на републиканските пътища и има съмнения, че то е искало да постави държавата в положение, в което да няма никакъв друг избор, освен да се удължат за втори път старите договори.

Шишков съобщи още, че поръчките за него вече са обявени и в срок от две седмици фирмите трябва да представят офертите си.

„Зимното поддържане е въпрос на национална сигурност и ще го осигурим при всички положения“, заяви регионалният министър.  

Той подчерта, че е бил неприятно изненадан, че там където е можело да се плаща на фирмите за работата им по участъци 1, 2 и 3 на магистрала „Хемус“ на практика нищо не е плащано и допълни, че при предишни правителства строителството е било като „сцена за снимки“.

„В действителност в България има изключително малко строителство, особено на магистрали, но те не са и планирани“, заключи архитект Шишков.

Цялото интервю можете да видите тук.

Галерия
Свързани статии
Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите 1709 са заловените дрогирани водачи за последните 3 месеца Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Затварят за месец и част от "Шейново" Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти
Тагове
вик цена вода мррб шишков
Коментари

Още от последните новини