Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа"

Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ

Първият ПУП на АМ „Тракия" около ГКПП „Калотина" е от 2014 г. В това време не се е случило на практика нищо. В тези два-три месеца мисля, че сме решили всички проблеми, които се намират по магистралата. Това каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, цитиран от cross.bg.

Той посочи, че магистралата свършва на 100 метра преди ГКПП „Калотина". След среща с кмета на Драгоман има решение за доизграждане на този участък до пункта. „Проблемът, който никой не беше коментиран, никой не беше мислил как да бъде решен, в момента е в процес на чисто процедурно решаване. Магистралата така или иначе достатъчно се е забавила специално в този участък. За съжаление, въпреки острите ми коментари с Агенция „Пътна инфраструктура", няма как да може да бъде завършена изцяло магистралата до Нова година", заяви Шишков.

Той изрази надежда, че до Нова година ще бъде пуснато движението в по-облекчен вариант, а след това магистралата на бъде въведена в експлоатация напролет, когато бъде направен последният слой асфалт.

Ако проектът не бъде довършен до края на 2023 г., страната ще загуби евросредства.

Той коментира и строежа на АМ „Тракия". Съвместна проверка с МВР показа, че има нарушения - спестени са материали при строежа на два от лотовете. „Проверката беше по инициатива на МВР. За един от лотовете, който е в по-лошо състояние - трети лот, така или иначе имаше предвидена проверка от предишните ръководства на МРРБ и АПИ", уточни министърът.

Резултатите от проверката са готови и в момента се анализират, обяви Шишков. Те показват, че материалите и качеството на изпълнение на строителството не отговарят на изискванията. „Двете проби на лотовете 2 и 3 показват едно нещо - каквото сме си поръчали, това сме получили. Пробата, която е взета от лот 3, е струвал по-малко пари, отколкото лот 2 на километър. Т.е. ние сме получили по-евтино строителство и сме получили по-некачествено строителство. Ако създадем добри условия и ясен регламент на строителите, те ще се справят по-добре", заяви регионалният министър.

По думите му пътят вече започва да става опасен за шофьорите. Шишков увери, че се прави всичко възможно напролет да започне ремонт на увредения участък.

Спор с небостъргача „Златен век" няма. Проблемът идва от Столична община, тъй като ПУП е одобрен там. Строежът е бил спрян в период, в който държавата и общината са били управлявани от ГЕРБ. „За мен беше чисто политическо решение ДНСК да спре строежа така, че да може след това да падне в съда. И когато съдът отмени тази заповед, тя я отмени в предишния служебен кабинет. На базата на това „Златен век" в момента има удостоверение за груб строеж", поясни Шишков.

Свързани статии
Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Шишков: Още 30 години ще завършваме магистралите ако не променим финансирането им Шишков: За "Хемус" имаше много говорене и малко асфалт Откриват нов участък от АМ "Хемус" Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан Животът на катапултиралия пилот край Безмер е вън от опасност Засилен трафик по магистралите до края на седмицата КОЦ отново организира благотворителен велотон в Бургас Аварирал камион затруднява движението по "Тракия" към София Шишков инспектира строителството на интерконектора Гърция - България
Тагове
магистрала лот Шишков
Коментари

Още от последните новини