Съдът се смили на Николай, опитал да убие баща си с чук! Излезе от ареста срещу 3 хил. лв.

Съдът се смили на Николай, опитал да убие баща си с чук! Излезе от ареста срещу 3 хил. лв. - E-Burgas.com

Бургаският съд измени взетата спрямо Николай В. мярка за неотклонение от „Задържане под стража" в „Гаранция" в размер на 3 хил. лв. Съдебната инстанция взе първоначално най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия, с Определение от 22.01.2020 г.

Николай е привлечен в качество на обвиняем за това, че на 19.01.2020 г. в в квартал Долно Езерово, чрез нанасяне на удар с чук в областта на главата, направил опит умишлено да умъртви баща си, но не успял.

Престъплението, за което е привлечен като обвиняем Николай, е тежко по смисъла на закона и за него е предвидено наказание „Лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според защитата на обвиняемия, от направената в досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза се установява нанасяне на две средни телесни повреди върху пострадалия. В съдебното заседание адвокатът каза, че в дадените показания на пострадалия, същият изразява самокритичност към себе си като баща, по отношение на употребата на алкохол и взаимодействието с близките си.

След вземането на първоначалната мярка за неотклонение са извършени множество действия по разследването и новите доказателства не променят направения извод за наличие на обосновано предположение за възможността Николай да е извършил престъплението, в което е обвинен, казва в мотивите си съдебната инстанция.

При вземането на най-тежката мярка за неотклонение първоинстанционният съд, а и въззивната инстанция са приели съществуването на реална опасност обвиняемият да се укрие, позовавайки се на тежестта на наказанието, предвидено за престъплението, предмет на разследването. Тази хипотеза обаче е приложима само при първоначалното вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража", като Окръжен съд – Бургас посочи, че предвидената наказуемост сама по себе си не би могла да оправдае дълъг период на задържане. При последващо искане за изменение на тази мярка съдът е длъжен да съобрази всички доказателства, относно наличието на опасностите обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

От събраните на досъдебното производство доказателства е видно, че обвиняемият е с установена самоличност и адрес, на който трайно пребивава. Николай е с необременено съдебно минало, срещу него няма други неприключили наказателни производства. До задържането му е бил трудово ангажиран. Разпитан като свидетел, неговият ръководител го характеризира като отговорен човек, който помага на колегите си и на коготото може да се разчита. Посочените обстоятелства, според съдебният състав налагат извод, че в случая не е налице висока степен на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Окръжен съд – Бургас прие, че към настоящия момент задържането под стража се явява прекомерно ограничение, което е непропорционално на нуждите на наказателното производство.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Свързани статии
Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Млад мъж скочи от Аспаруховия мост Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Експерт по национална сигурност: Насилието на границата ескалира! Служители на затвори излязоха на протест Задържаха под стража поморийски дилър, стар познайник на полицията Задържаха под стража обвиняемият за убийството в Слънчев бряг
Тагове
долно езерово съд арест затвор убийство
Коментари

Още от последните новини