РИОСВ: Наблюдението и поддръжката на ББ-кубовете са отговорност на община Средец

РИОСВ: Наблюдението и поддръжката на ББ-кубовете са отговорност на община Средец - E-Burgas.com

Във връзка с постъпили запитвания за опасни отпадъци на територията на община Средец, Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас информира, че в землището на с. Росеново, местност „Калиманкови къшли“, община Средец, са разположени 40 бр. Б-Б кубове с негодни препарати за растителна защита. Наблюдението и поддръжката на съоръженията са от компетенциите на Община Средец.

Ежегодно в плана за контролна дейност на РИОСВ-Бургас по компонент „Почви“ се залага проверка за състоянието на Б-Б кубовете на територията на Община Средец. Проверките се извършват с участието на представители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) и Регионално звено (РЗ), и в присъствието на служител на общината. Периодично общините, на чиято територия има разположени Б-Б кубове, уведомяват писмено РИОСВ-Бургас за състоянието им.

През месец декември на всяка календарна година, РИОСВ-Бургас информира Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) по Изпълнение на програмата по почвен мониторинг - III ниво- локални почвени замърсявания за състоянието на Б-Б кубовете на своя територия.

През 28 февруари 2019 г. е извършена проверка с участието на представители на РД ПБЗН и РЗ и в присъствието на служител на общината. На 4 бр. Б-Б куба е забелязан теч от конденз по металните планки, ръждиви петна и петна от влага по стените. Останалите 26 бр. Б-Б куба са в добро състояние - не се забелязват пукнатини и обрушвания, измазани планки, няма ръждиви петна.

Дадени са предписания на Община Средец да се отстранят констатираните нередности от Б-Б кубовете. С писмо Вх. № УО-406 от 28.03.2019 г. общината е уведомила РИОСВ-Бургас за предпиетите от нея мерки, както и е уведомено дружеството „БалБок Инженеринг“ АД, което е изпълнител на проекта, за отстраняване на констатираните забележки. На 21.03.2019 г. дружеството е извършило оглед и гаранционно обслужване на съоръженията. С писмо от 27.12.2019 г. РИОСВ- Бургас е уведомена от община Средец, че е извършена проверка от страна на общината, при която е установено добро състояние на Б-Б кубовете.

През 2020 г. е извършена проверка от експерти на РИОСВ-Бургас в присъствието на еколога на община Средец. Установено, че Б-Б кубовете са в добро състояние. Планките в горната част на съоръженията са измазани, стените са без обрушвания и петна, номерата и знаците за опасност са ясни и четливи. Площадката на Б-Б кубовете е стабилна, чиста, пожарообезопасена.

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове БСП гр.Средец номинира Йона Чобанова за кмет за местните избори през 2023г. Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Непочистени храсти и дървета са завзели половината от пътното платно към с.Дюлево, Община Средец (снимки) Жители на с.Дюлево тънат в боклук и мизерия Жена е с опасност за живота след тежка катастрофа край Средец Еко инспекцията в Бургас спаси бедстващ делфин РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал
Тагове
средец бб-кубове риосв
Коментари

Още от последните новини