Президентът започна консултации за избори по време на пандемията

Президентът започна консултации за избори по време на пандемията - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев започна днес консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани. Държавният глава проведе среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев, проф. Красимир Гигов, проф. Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

"Пандемията COVID-19 засегна всички сфери на обществено-политическия живот", обърна се в началото на срещата президентът. "Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори", добави той.

Румен Радев отбеляза, че избори в условията на коронавирус вече се проведоха в редица държави и акцентира, че можем да почерпим от техния опит. Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност, изтъкна държавният глава.

Ситуацията изисква да действаме отговорно и да преведем народа през това, което се случва успешно. И след това всеки да следва своите цели и стремежи, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Вече се изработва протокол за провеждане на изборите. "Този протокол трябва да има две много важни тези, които трябва да бъдат решени. Първата е как гласуват българските граждани безопасно и как гарантираме конституционното право на всеки български гражданин, включително и на гражданите, които са в изолация, тоест с позитивни тестове, и гражданите, които са под карантина, контактните от първи ред. Другото нещо, което трябва да гарантираме и защитим, е как гарантираме безопасността на всички служители, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии", заяви министърът.

Когато разберем точната дата, ние ще детайлизираме този протокол, за да отговорим на тези две точки, поясни Ангелов.

"Почерпили сме опита на държавите, в които са провеждани избори до този момент, като изключително много сме пречупвали всеки един опит през националните потребности на българския народ, защото всички сме свидетели, че нито един опит на която и да е държава по света не е универсален и не може да бъде приложен на 100% на територията на Република България", изтъкна още здравният министър.

Трудно е да кажем от сега какво ще е развитието на епидемичната обстановка в страната, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Националният ваксинационен щаб изпълнява изключително добре задачите си, отчете и ръководителят му проф. Красимир Гигов по време на консултации при президента.

В момента е достигнат максималният възможен брой ваксинирани. Очакваме още ваксини през януари, февруари и март, така че до 28 март броят на ваксинираните ще нарасне. Ще има и още преболедували, така че броят на заразените ще бъде по-малък. Всичко е и въпрос на организация, профилактика, спазване на мерките. При една добра организация изборите биха могли да се реализират към 28 март, прогнозира проф. Гигов.

Източник: БНТ

Свързани статии
Президентът обяви състава на служебния кабинет Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Румен Радев: Нека този свят празник донесе топлина във всяко българско семейство Президентът кани ДПС на консултации Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната
Тагове
избори пандемия румен радев консултации
Коментари

Още от последните новини