Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори

Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори  - E-Burgas.com

57% от българите смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори. 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят. Това показват данни от ново национално проучване на "Маркет ЛИНКС", финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви(link is external) и социологическата агенция. То е проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

"За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати", коментира социологът Добромир Живков. По думите му 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, а 16% се колебаят. Над половината от българите определят машинното гласуване като гаранция за честни избори, а една четвърт от тях не подкрепят това твърдение.

"За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло", заяви Живков. По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет. "Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор", добави социологът.

Свързани статии
Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите "Закрила на детето" към политиците: Винмавайте с правата на децата по време на кампаниите си Започна предизборната кампания
Тагове
избори машини
Коментари