Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната

Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната - E-Burgas.com
БГНЕС

Пробното гласуване с машини преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври започва на много места в страната от днес. 400 машини с демоверсия вече са разпределени в различни градове в страната. Тази година разяснителната кампания е по-голяма в сравнение с предишните избори.

В Русе за пробно гласуване са предоставени 13 демонстрационни машини. По-особените моменти от гласуването ще бъдат разяснявани на хората до 29 септември от членовете на Районните избирателни комисии.

В Плевен от днес до края на месеца на разположение на желаещите да гласуват пробно са 15 машини.

„В три общини ще могат да се упражняват за машинното гласуване  на две машини“, поясни Ирена Христова, главен секретар на областната администрацията, цитирана от БНР. И добави: „Получихме от ЦИК 15 броя специализирани устройства за машинно гласуване . Те са демоверсия. За по-големите общини даваме по две – това са Плевен, Червен бряг, Долна Митрополия“.

В Плевен машината е поставено във фоайето на областната администрация.

„Наши служители ще дежурят и ще обясняват от 9 до 12 часа и от 12.30 до 17 часа всеки ден без почивните дни, изключая 17-и – тогава ще дежурим извънредно и също ще могат да идват външни лица да им обясняваме... В селата - всяка община си е направила график по какъв начин ще обиколя машината, колко време ще стои в общинския център, колко по селата. Те са се организирали и са направили такава организация, от 13 септември до 30-и“, обясни Ирена Христова.

От Централната избирателна комисия ще предоставят днес и по 2 машини за гласуване с инсталирана демоверсия на регистрирани партии и коалиции, поискали устройствата за разяснителните си кампании.

Очаква се днес от Комисията да проведат и консултации за съставите на секционните избирателни комисии извън страната с представители на парламентарно представените в 47-ото Народно събрание партии и коалиции. Участие в тях ще могат да вземат и други партии и коалиции, регистрирали свои кандидати.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите "Закрила на детето" към политиците: Винмавайте с правата на децата по време на кампаниите си
Тагове
избори машини цик
Коментари