Парадокс в Несебър: Готвят нов контрареферендум

Парадокс в Несебър: Готвят нов контрареферендум - E-Burgas.com
Снимка bTV

Парадокс край морето - Общинският съвет на Несебър прие решение за провеждане на контрареферендум. Това се случва само два месеца и половина, след като жители на Обзор и 6 съседни села гласуваха на референдум да се отделят от Несебър в самостоятелна община, показа репортаж на bTV.

В последния ден на февруари рекордна избирателна активност направи валидно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на вот упражниха 76 % от избирателите. Близо две трети от гласувалите в референдума подкрепиха искането да се отделят от община Несебър.

В последния ден на февруари рекордна избирателна активност направи валидно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на вот упражниха 76 % от избирателите. Близо две трети от гласувалите в референдума подкрепиха искането да се отделят от община Несебър.

В четири от селата - Баня, Емона, Паницово и Козница, вотът се оказа обратен - повече са гласували против отделянето от община Несебър.

"Ако за Обзор това е добро, защото те ще бъдат независими, те ще си разпределят парите, бюджетите и така нататък, реално парите за селата няма да са нито повече, нито кой знае какво ще се подобри тук", смята Ангелина Досева - жител на с. Баня.

Последва протест и подписка. Междувременно Министерският съвет одобри обособяването на новата община. Но докато чакат указа на президента, съветниците в Несебър насрочиха контрадопитване - за началото на юли. А битката за Обзор навлезе в нова фаза.

Според жителите на малките села те не са видели нищо лошо от община Несебър и не искат да се отделят.

От Инициативния комитет, който е за отделяне от Несебър смятат решението на съветниците за незаконосъобразно и настояват да бъде отменено. След покана те отказаха да се съберат с противниуите си на едно място.

Областният управител е на ход да прецени дали решението за контрареферендума е законосъобразно.

Относно указа на президента - той може да бъде насрочен едва след като приключи националното преброяване на населението, което беше отложено заради пандемията.

Свързани статии
Възстановяват щетите по крайбрежната алея в Обзор Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си Несебър застрашен да отпадне от ЮНЕСКО В Несебър започват нов еко проект край Кошарица Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър Тон и половина електронни отпадъци сърбаха в есенна кампания в Несебър И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление
Тагове
обзор референдум несебър
Коментари

Още от последните новини