Парадокс в Несебър: Готвят нов контрареферендум

Парадокс в Несебър: Готвят нов контрареферендум - E-Burgas.com
Снимка bTV

Парадокс край морето - Общинският съвет на Несебър прие решение за провеждане на контрареферендум. Това се случва само два месеца и половина, след като жители на Обзор и 6 съседни села гласуваха на референдум да се отделят от Несебър в самостоятелна община, показа репортаж на bTV.

В последния ден на февруари рекордна избирателна активност направи валидно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на вот упражниха 76 % от избирателите. Близо две трети от гласувалите в референдума подкрепиха искането да се отделят от община Несебър.

В последния ден на февруари рекордна избирателна активност направи валидно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на вот упражниха 76 % от избирателите. Близо две трети от гласувалите в референдума подкрепиха искането да се отделят от община Несебър.

В четири от селата - Баня, Емона, Паницово и Козница, вотът се оказа обратен - повече са гласували против отделянето от община Несебър.

"Ако за Обзор това е добро, защото те ще бъдат независими, те ще си разпределят парите, бюджетите и така нататък, реално парите за селата няма да са нито повече, нито кой знае какво ще се подобри тук", смята Ангелина Досева - жител на с. Баня.

Последва протест и подписка. Междувременно Министерският съвет одобри обособяването на новата община. Но докато чакат указа на президента, съветниците в Несебър насрочиха контрадопитване - за началото на юли. А битката за Обзор навлезе в нова фаза.

Според жителите на малките села те не са видели нищо лошо от община Несебър и не искат да се отделят.

От Инициативния комитет, който е за отделяне от Несебър смятат решението на съветниците за незаконосъобразно и настояват да бъде отменено. След покана те отказаха да се съберат с противниуите си на едно място.

Областният управител е на ход да прецени дали решението за контрареферендума е законосъобразно.

Относно указа на президента - той може да бъде насрочен едва след като приключи националното преброяване на населението, което беше отложено заради пандемията.

Свързани статии
Несебър стяга голяма двудневна програма за празника си Пожарни от Несебър и Поморие се бореха с пламъци, застрашаващи сгради на ЮНЕСКО Стойко Танков с ултиматум за скандалните чадъри в Несебър Хотелиер и туристи в спорт за нов плаж в Несебър Общината в Несебър премахва самоволно поставени чадъри и шезлонги под Южния парк Изградиха дългоочакваното пристанище в Несебър, плаващи пристани и кей за 121 лодки очакват рибарите От утре паяк ще отстранява нарушители по улиците на Обзор Обзор в трескава подготовка за летния сезон (Снимки) Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър Ученици от СУ "Любен Каравелов" за пореден път прославиха Несебър
Тагове
обзор референдум несебър
Коментари

Още от последните новини