Омбудсманът: Над 70 хил. българи са без личен лекар

Омбудсманът: Над 70 хил. българи са без личен лекар - E-Burgas.com

Над 70 000 души разбират, че са без личен лекар едва след като го потърсили за помощ. Тези данни изнесе омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международната научна конференция ”Основни права и медицинско право”, организирана от Института за държавата и правото.

По официални данни, 73 лични лекари през 2020 година са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1 000 и 2 000 души разбират за този факт, едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Омбудсманът бе категорична, че това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата, в лицето на отговорните институции.

„Тези хора бяха поставени пред сериозен проблем, без личен лекар в ситуация на COVID, в която им е била необходима спешната му намеса, издаване на направление за специалист, за съвет или в подпомагането за решаването на здравословен проблем. Това са средно около 70 000 пациенти, които не са знаели, че техният личен лекар е с прекратена практика. Има съвременни средства, включително чрез SMS-и, имейли, с които всеки гражданин може и трябва да бъде уведомен при такава ситуация. Ангажиментът няма как да бъде на личния лекар, който прекратява практиката си, най-малкото, защото причината за това може да е и настъпила смърт. Тук категорично трябва да се намеси държавата – НЗОК, Министерството на здравеопазването, държавните институциите са тези, които трябва да решат проблема, така че хората своевременното да бъдат уведомявани“, констатира Диана Ковачева.

Тя съобщи още, че през миналата година жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на сертификати за ваксиниране

Доц. Ковачева подчерта, че е необходимо да се предложи нов прочит на пресечните точки между основните права на гражданите и развитието на медицинското право – проблемите на доболничната помощ, медицинската експертиза, здравните предизвикателства, закрилата на здравето в условията на пандемия, съгласието за донорството – все теми, по които гражданите се обръщат към омбудсмана.

Свързани статии
Омбудсманът: Зимата ще е трудна, трябва да се компенсират хората с твърди горива Омбудсманът Диана Ковачева подхвана дървената мафия Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега Водещи педиатри от цялата страна идват на конференция в Бургас Община Бургас търси да назначи училищни лекари Омбудсманът: Заради законови абсурди 16-годишно момиче от Бургас остава без помощи Ето кои са отличените от кмета медицински специалисти в Бургас (Снимки) Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден БЛС: Личните лекари са намалели наполовина през последните 20 години Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората
Тагове
личен лекар лекари омбудсман
Коментари