Омбудсманът: Зимата ще е трудна, трябва да се компенсират хората с твърди горива

Омбудсманът: Зимата ще е трудна, трябва да се компенсират хората с твърди горива - E-Burgas.com
Снимка: Изпълнителна агенция по горите

"Тази зима ще бъде трудна, трябва да се компенсират тези, които се отопляват с твърди горива. Хората не могат да изнесат тези високи цени на гърба си, да предвиждат разходите си, това е сериозен проблем. Важно е да има компенсации в бюджета и за тези, които са на природен газ", заяви в "Денят започва" омбудсманът Диана Ковачева.

Тя поясни, че в момента при борсовите цени на тока либерализация ще означава оскъпяване за битовите потребители.

По думите на омбудсмана по план от 2025 година и битовите потребители трябва да излязат на свободния пазар. Според Диана Ковачева трябва да има по-плавен преход, възможно е предоговаряне, трябва да се направи опит да се положи усилие този срок да се отложи.

"Много висок процент ще се окажат енергийно бедни. Лошото е, че все още няма дефиниция, надявам се този парламент да стигне до ясна дефиниция за енергийна бедност. Няма ясни критерии, а това е сложен процес", допълни Диана Ковачева и добави, че идеята за двете тарифи не е разумно решение.

Омбудсманът подчерта, че Закона за личния фалит трябва да го има и трябва да бъде внесен.

"Става въпрос за вечния длъжник, законът трябва да е насочен към добросъвестните длъжници", каза още Диана Ковачева.

Свързани статии
Какво да носим през зимата, за да изглеждаме модерно и да не се боим от студа? Истинска зима ни очаква от днес АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия През уикенда усещаме полъха на приближаващата зима Омбудсманът Диана Ковачева подхвана дървената мафия Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега Омбудсманът: Заради законови абсурди 16-годишно момиче от Бургас остава без помощи Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората
Тагове
ковачева омбудсман зима отопляване
Коментари

Още от последните новини