Омбудсманът: Заради законови абсурди 16-годишно момиче от Бургас остава без помощи

Омбудсманът: Заради законови абсурди 16-годишно момиче от Бургас остава без помощи  - E-Burgas.com

Тодор Стамболиев предлага два логични начина за решаване на казуса, ще го чуе ли държавата?

Бургаският омбудсман Тодор Стамболиев популяризира поредния държавен абсурд, който буквално оставя без месечна помощ 16-годишна бургазлийка.

Момичето от дете е отгледано и все още за нея се грижат баба й и дядо й, тъй като майка й е с тежко заболяване, а баща й я е изоставил още след раждането и не се интересува от нея. Докато работели двамата пенсионери се грижели за детето и със скромни потребности й осигурявали всичко необходимо. На 16 години, обаче, нуждите на тийнейджърката нараснали значително, а възможностите на баба й и дядо й намалели значително. Те са в пенсионна възраст, със заболявания и голяма част от доходите им отиват за лекарства. Въпреки това месечната помощ, която са получавали спрямо Закона за закрила на детето, е спряна.

„Защо държавата помага финансово на приемни семейства, като отпуска месечни помощи за настанените деца и стимулира чрез пряко заплащане приемните родители, а на деца, настанени при техни роднини, не оказва нужната подкрепа? Справедливо ли е, децата при семействата с приемни родители, да бъдат подпомагани, а тези-оставени за отглеждани при свои баби, дядовци, лели, чичовци и т.н. да не получават нищо? Защо се случва така?“, недоумява Стамболиев.

Местният омбудсман разкри и защо се получава това нелепо разминаване. За да се отпуска месечна финансова помощ, съгласно чл.49, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, за деца, настанени за отглеждане при роднини и близки,  трябва средният месечен доход на всеки от съпрузите или на родителя/родителите, живеещи заедно, и на ненавършилите пълнолетие деца е по-нисък от 5-кратния размер на гарантирания минимален доход /ГМД/.

С Постановление №305 на МС от 19.12.2017 год. е определен месечен размер на гарантиран минимален доход от 75 лв.

Постановлението е влязло в сила от 01.01.2018 год. и до сега няма актуализация на посочения размер.

Междувременно размерът на пенсиите вече няколко пъти бе променян, като само за последните две години те са увеличавани три пъти. В което няма лошо, но... когато размерът на пенсиите расте, а гарантирания минимален доход е един и същ от 2018 до днес, то  очевидно нуждаещите се лица няма как да отговорят на условията за получаване на помощ.

Пет кратният размер на ГМД е 375 лв., а  след увеличението на размера на пенсиите, такава, в посочения размер от 375 лв. вече няма. И така, заради несъответствието между увеличения размер на пенсиите и „замръзналия“ таван на гарантиран минимален доход от 2017 год., за тези хора помощите спират.

Когато обаче децата са настанени за отглеждане в приемно семейство, по смисъла на чл. 50 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, поставяно условие за наличие на доход по-малък от петкратния размер на гарантирания минимален доход – няма! И всички предвидени месечни помощи според възрастта на детето се изплащат на приемното семейство, отделно от получаваните от тях плащания на друго основание.

Да се чуди човек, кое е добре за детето: Да живее в нищета и бедност при баба и дядо, или в богатство при комшиите-приемни родители!

Какви са възможните решения според Стамболиев:

Едното - крайно време е гарантирания минимален доход да бъде осъвременен и приет друг размер, съответстващ на действителните ежедневни нужди за оцеляване. Със 75 лв. на месец, т. е по 2.50 лв. на ден, вече не може да се живее, може да се оцелява… до определено време!

Другото решение-когато детето е настанено при близки е, да отпадне изискването по чл.49, ал.1 от ППЗЗД отпускането на месечни помощи, да е свързано с определен среден размер на дохода на лицата, при които е настанено детето. Щом това изискване го няма при настаняване в семействата на приемни родители, не намирам причина да го има в случаите, когато е настанено при близки.

Въпреки че не е специалист по темата омбудсманът смята, че дискусия по темата е задължителна.

Свързани статии
Омбудсманът: Зимата ще е трудна, трябва да се компенсират хората с твърди горива Омбудсманът Диана Ковачева подхвана дървената мафия Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората Бургас търси ученически омбудсман Омбудсманът предложи план в 6 стъпки за решаване на проблема с пенсиите Националният омбудсман въстана срещу онлайн обучението Омбудсманът: Над 70 хил. българи са без личен лекар Тодор Стамболиев: Лице с увреждания несправедливо губи шанс за безплатна ел-винетка
Тагове
стамболиев омбудсман
Коментари

Още от последните новини