Жилищата поскъпнали с 25% за една година

Жилищата поскъпнали с 25% за една година - E-Burgas.com
Архив Money.bg

Имотите в София поскъпнаха с 25% за година, каза изпълнителният директор на “Адрес недвижими имоти” Гергана Тенекеджиева. В Пловдив и Бургас покачването на цените е с около 17%, а във Варна ръстът е с над 30%. В момента пазарът е балансиран, като търсенето е малко по-голямо от предлагането. Прогнозата за 2023 г. е за балансиран и спокоен пазар, но без спад на цените, пише „Труд“.

Според Гергана Тенекеджиева купувачите и продавачите не бива да чакат някаква съществена промяна на пазара.
Купувачите на имоти са два основни типа. Едните купуват жилище за семейството си, а другите искат да инвестират парите си. Често купувачите обясняват на брокерите на имоти, че не виждат друг вариант да спасят парите си от високата инфлация и затова купуват имоти. Според Тенекеджиева хората със спестени пари сега е добре да купуват имоти.

Има и купувачи, които търсят трофейни имоти. Оглеждат пазара дали някой, на който бизнесът не му върви и има нужда от пари, няма да продаде имот. Покупката на луксозен имот е най-добрата инвестиция, защото търсенето на такива имоти никога не намалява.

От покупката на имот се отказват хора с доходи под средните. Причината за това е, че нарастват разходите за живот и хората с ниски доходи са по-притеснени. Но като цяло хората с ниски доходи никога не са били много активни на пазара на имоти. Понякога те продават някоя нива, за да закърпят семейния бюджет. Най-често купувачите са хора с по-високи доходи и налични спестявания. През миналата година спестяванията на гражданите в банките са нараснали с 8 на сто. Именно хората с налични пари най-често са купувачите на имоти.

С пари в брой продължават да се сключват огромна част от сделките в страната, показват данни на компанията за недвижими имоти. Средно 45% от всички покупки през миналата година са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита през миналата година е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота. Близо 20 на сто от сделките са реализирани с такъв заем. Най-често ипотечни заеми взимат купувачите в София, защото цените на апартаментите са най-високи и им трябват допълнителни средства освен наличните в брой.

Покупката на имот през последните 20-30 години се е оказала много добра инвестиция. През 1997 г. средната цена на имотите в София е била 260 долара за кв. м. Оттогава цените са нараснали шест пъти, приблизително колкото е и ръстът на доходите на хората, показват данни на компанията за недвижими имоти. Съществена промяна на пазара на имоти е, че преди 20-30 години хората са избирали жилище за цял живот, докато в момента гледат само 10 години напред и много хора са с нагласата да купят няколко имота през живота си. Голям интерес има не само към центъра на София и традиционно най-атрактивните квартали, но и към апартаменти в развиващите се райони.

В момента купувачите, които са решили да придобия имот, взимат бързо решение - най-често за един месец, но правят повече огледи. Най-често купувачите искат да видят 3-5 имота, преди да изберат най-подходящия за тях. Изискванията им са по-големи, защото цените са високи. Но винаги правят компромис - или с цената или с нещо друго.

Банките искат 20% да осигури купувачът

Банките стават по-взискателни към клиентите, на които отпускат ипотечни кредити. Банката очаква купувачът на имоти да има налични поне 20% от цената на жилището и да финансира останалата сума от сделката, обясни Гергана Тенекеджиева. Това означава, че ако човек иска да купи имот за 200 хил. евро, трябва да има налични поне 40 хил. евро.

Същевременно банките са много гъвкави в предлаганите от тях условия. Банки дават фиксирани лихви в размер на 3-4 на сто за период от 4-5 години. Този вариант е добър за хора, които търсят сигурност в размера на вноските по кредита. Същевременно банките дават и кредити при по-ниски, но плаващи лихви. Много хора избират този вариант, защото така дори след време да има малко покачване на лихвите, ще са тръгнали от ниска база, освен това, докато се стигне до евентуално минимално покачване, ще плащат ниски лихви. Затова всеки клиент сам преценява кой вариант е най-добър за него.

Двустайните са най-търсени

Двустайните жилища са най-търсени от купувачите. С такива имоти са 40% от сделките в страната. На второ място по популярност са тристайните жилища, като те формират 31% от всички сделки. “Това че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, каза Гергана Тенекеджиева.

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът на инвестиционните сделки. Тези покупки доближават 30% от всички. “Този съществен дал на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, каза Тенекеджиева.

Необходимостта от пари става все по-често причина за продажба на имот. Ако към средата на миналата година с този мотив са продавали 15% от хората, то делът им нараства до 19% в края на 2022 г., показват данни на компанията за недвижими имоти. Основен мотив за продажба все пак остава излизането от инвестиция. Около 30% от хората, продали имота си през миналата година, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделки.

Ръстът на цените на имотите в кварталите на София е различен. Най-скъпо е в “Иван Вазов” - 2450 евро/кв. м. В „Обеля“ и „Хаджи Димитър“ ръстът на цените е над 40%. Центърът е с 29% ръст.

 

Свързани статии
Община Бургас: Спазвайте изискванията за отглеждане и регистриране на домашни любимци Търсят гледач на животни за приюта в Поморие Българите масово не застраховат имотите си Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите Организират обучение за бургаските домоуправители, ето защо Сериозен ръст на жилищните кредити у нас Задържаха под стража мъж пребил жена си в Несебър Нов рекорден ръст на жилищните кредити Бездомниците у нас все по-млади Българите купуват по 637 жилища на ден
Тагове
жилища дом апартаменти
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Жилищата поскъпнали с 25% за една година - E-Burgas.com

Регата 24 Май