Българите купуват по 637 жилища на ден

Българите купуват по 637 жилища на ден - E-Burgas.com

Българите са народът с най-много собствени жилища на глава от населението в ЕС, но това явно не е достатъчно.

Всеки ден са продавани средно по 637 жилища през 2021 г., което е с около 20% повече от сделките през 2020 г. Миналата година за бранша на недвижими имоти беше без аналог за последните 10 г. и като обем сделки, и като търсене, обяви Добромир Ганев, шеф на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), пред БТА.

За съпоставка договорите за продажба на апартаменти през 2020 г. средно възлизат на 440 дневно, изчисли "Телеграф“. Статистиката сочи, че за деветте месеца на 2020 г. сделките са 132 000, през 2019 г. - 147 000, а през последните десет години са около 210 000-220 000 на годишна база, коментира Ганев.

Търсенето е повишило цените с около 10-12% в големите градове, изтъкна Ганев. През 2022 г. очакванията са имотите да поскъпнат с около 10%, а броят на сделките да се запази на нивото на 2021 г., като през първите 6 месеца се очаква ръст от 10-15%. Вероятно жилища в отделни райони може да поскъпнат и с 20%, най-вече ново строителство.

Ръст на ипотечните кредити, прогнозира Ганев. Браншът очаква добрите условия по банковите заеми да продължат, а нулевите и в някои случаи дори отрицателни лихви по депозитите да се запазят. Според Ганев през 2021 г. всяка втора жилищна сделка в София е била чрез ипотека, в Пловдив процентът е бил 25, във Варна - 30 на сто.

Също така заради пандемията тенденцията в търсенето са просторни жилища ново строителство с повече от две спални. Купувачите са млади семейства, българите, които са се върнали от чужбина през 2021 г., и хора над 50 г., които искат да спасят спестяванията си от инфлация.

Повечето макроикономисти и експерти в бранша са единни, че в момента няма балон в недвижимите имоти. Изключителният интерес към покупките обаче се отразява върху ръста на цените, коментира шефът на НСНИ.

Според Евростат 82% от

Свързани статии
Строителната асоциация: Материали има, проблем е покачването на цените 3 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще са в строителния сектор Намаляват приходите от строителство в област Бургас Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Цените на имотите скачат и през 2022 Мария Нейкова с крути мерки срещу самонастанилите се в държавни имоти Асен Личев отхвърли искане за спиране на строителството в имот в Синеморец ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Спират строителството на хотела фантом над "Бутамята" "Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си
Тагове
имоти строителство апартаменти
Коментари

Още от последните новини