Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите

Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите - E-Burgas.com

На фона на забавящ се ръст на продажбите в градовете обемите от сделки в курортите бележат смайващи ръстове и превръщат някои от ваканционните селища в първенци по нарастване на сделките с имоти.

Това разказаха от агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, позовавайки се на данните на Агенцията по вписванията. Боровец е най-скъп сред планинските курорти - средната цена там е около 850 евро/кв.м., а нарастването е с малко над 4 на сто. Созопол води при морските курорти със средна цена 1030 евро/кв.м. и ръст около 10 процента, информира Money.bg.

Примери за това са Несебър с близо 90% ръст за второто тримесечие, Царево и Смолян - с по 34%, Балчик - 30%, Поморие - 17 на сто.

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на Bulgarian Properties достигна 580 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г. Това са нива, близки до тези от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 100 евро/кв.м. или с 20% спрямо година по-рано. Същото се вижда и в бюджетите за покупка - докато преди година за двустаен са били нужни между 30 000 и 40 000 евро, сега цените са с около 10 000 евро нагоре - 40 000 - 50 000 евро.

Подобно е положението в Банско и Пампорово. Средната цена на имотите и там достига 580 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г., а ръстовете на цените са съответно с 20 и 25 на сто.


 

Свързани статии
Кметът на Созопол направи отчет на бюджета, дълговете постепенно се гасят Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Радев: Бензинът в бензиностанциите на "Лукойл" вече е под 3 лева Паркингите в Созопол постепенно стават безплатни, паякът ще работи до края на месеца Българите масово не застраховат имотите си Кметът на Созопол отличи с плакет „Аполония“ В Созопол канят гражданите на публично обсъждане на бюджета КЗП с приемна за граждани в Созопол Сериозен скок на цените на колите втора ръка, за нов автомобил се чака близо година Имотите в България са поскъпнали с 53%
Тагове
цени жилища созопол имоти
Коментари

Още от последните новини