Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите

Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите - E-Burgas.com

На фона на забавящ се ръст на продажбите в градовете обемите от сделки в курортите бележат смайващи ръстове и превръщат някои от ваканционните селища в първенци по нарастване на сделките с имоти.

Това разказаха от агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, позовавайки се на данните на Агенцията по вписванията. Боровец е най-скъп сред планинските курорти - средната цена там е около 850 евро/кв.м., а нарастването е с малко над 4 на сто. Созопол води при морските курорти със средна цена 1030 евро/кв.м. и ръст около 10 процента, информира Money.bg.

Примери за това са Несебър с близо 90% ръст за второто тримесечие, Царево и Смолян - с по 34%, Балчик - 30%, Поморие - 17 на сто.

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на Bulgarian Properties достигна 580 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г. Това са нива, близки до тези от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 100 евро/кв.м. или с 20% спрямо година по-рано. Същото се вижда и в бюджетите за покупка - докато преди година за двустаен са били нужни между 30 000 и 40 000 евро, сега цените са с около 10 000 евро нагоре - 40 000 - 50 000 евро.

Подобно е положението в Банско и Пампорово. Средната цена на имотите и там достига 580 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г., а ръстовете на цените са съответно с 20 и 25 на сто.


 

Свързани статии
Ръст на делата с мигранти и сделките с имоти на украинци и руснаци в Бургаско Жилищата поскъпнали с 25% за една година КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки)
Тагове
цени жилища созопол имоти
Коментари

Още от последните новини