Хотелиер на Бутамята за проверката на РИОСВ: Тук никога не е имало дюни, багерът е почиствал плажа

Хотелиер на Бутамята за проверката на РИОСВ: Тук никога не е имало дюни, багерът е почиствал плажа - E-Burgas.com
Nova.bg

Турист сигнализира, че багер е унищожил дюни, докато заравнява пясъка на плажа „Бутамята” в Синеморец. Кадри от дейността на тежкотоварната машина в Природен парк „Странджа” бяха публикувани в социалните мрежи. Сигналът е подаден вчера на телефон 112 от Гергана Николова. На място са пристигнали представители на община Царево и регионалната екоинспекция в Бургас. Дали действително са унищожени дюни предстои да стане ясно след края на проверката.

„Станах неволен свидетел на багера, който заравняваше дюната. В първия момент силно се надявах, че очите ме лъжат и просто се провежда чистене на плажа. След това видях, че заравняват реално съществуваща дюна”, разказа тя пред камерата на NOVA.

„Подадох сигнал на 112. След 10 минути се върнах, за да видя какво се случва. Нямаше и следа от багера. Притеснително е да установим, че след подаване на сигнал някой предупреждава извършителите на нарушението, така че те да прикрият следите си”, добави Николова. По думите й липсва и табелата, която посочва, че мястото е защитена местност.

„Вчера беше установено извършеното тук. Съставен е протокол. След кратък анализ съответните органи ще бъдат уведомени, за да направят разследване и извършителят да понесе отговорност. Очевидно има нарушаване на дюните”, заяви Павел Маринов – директор на РИОСВ-Бургас.

„Тук никога не е имало дюни. Не съм пращал аз багера, но той е бил тук, за да почисти плажа. Моите клиенти идват тук на плаж. Върху клоните ли ще стоят?”, коментира Атанас Атанасов, който е собственик на хотели.

Свързани статии
Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Еко инспекцията в Бургас спаси бедстващ делфин РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал РИОСВ: Оторизирана техника е нарушила дюни в Синеморец Новият екоминистър: Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните Пожарна-кемпер заседна на дюните край Шофьорския плаж Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Възобновяват делото за разораните дюни на Каваци
Тагове
риосв дюни синеморец
Коментари

Още от последните новини