Еко инспекцията в Бургас спаси бедстващ делфин

Еко инспекцията в Бургас спаси бедстващ делфин - E-Burgas.com
Снимка РИОСВ-Бургас

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас извърши незабавна проверка на постъпил сигнал на „Зелен телефон“ за излязъл на брега делфин на Централния плаж в Бургас, до заведение „Нептун“.

Проверката установи, че делфинът е млад екземпляр от вида обикновен черноморски делфин (Delphinus delphis), без видими външни наранявания. Излизането на брега е обичайно поведение на животните, които са болни. Проблемът в ехолокаторния орган на делфините може да е от гъбичен, вирусен, бактериален или паразитен произход.

Благодарение на бързата намеса и съдействието на представители на Община Бургас и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Бургас, делфинът е изведен в морето.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“.

Ако се забележи бедстващ или мъртъв делфин, може да се сигнализира на „зелените“ телефони в РИОСВ – Бургас – 056/813 212, а в извънработно време – на 0889096577.

Свързани статии
РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал Убитите делфини в "Лазур" са от защитен вид ИАРА остро осъди посегателството на двата делфина в Бургас Хотелиер на Бутамята за проверката на РИОСВ: Тук никога не е имало дюни, багерът е почиствал плажа РИОСВ: Оторизирана техника е нарушила дюни в Синеморец РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Ексшефката на РИОСВ-Бургас си тръгнала обидена, била жертва на обществени очаквания МОСВ и ДАНС ще проверяват за незаконно строителство в Синеморец Мъртва риба изплува в язовир край Черноморец РИОСВ: Печките на дърва и въглища са основният замърсител на въздуха у нас
Тагове
делфин риосв
Коментари

Още от последните новини