Новият екоминистър: Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните

Новият екоминистър: Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните - E-Burgas.com
Архив

Зелен сертификат за служителите вероятно ще се въведе във всички министерства, след като премиерът Кирил Петков обяви, че в сградата на МС на "Дондуков" ще се влиза само с такъв пропуск. Това прогнозира вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред NOVA. Той допълни, че обмисля да предприеме тази стъпка в МОСВ, защото е важно да се дава пример на обществото и да се стимулира ваксинацията. 

Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива. Има много примери, за които не можем да обясним нещо случило се, освен с корупция, коментира Сандов. И призова всеки, който има сигнали за корупция, да ги подаде. Според него трябва да се направи щателна проверка на плажовете у нас. 

„Трябва да си ги върнем като държава, както и да си опазим дюните, не само заради самото опазване, но и като нещо, което да привлича туристи”, добави министърът.

Сандов обясни, че ще издаде инструкции на сайтовете на всяка една регионална инспекция по околна среда на заглавната страница да стои публичен регистър за всяко едно намерение, което е влязло във ведомството за това дали върху него да се извършва оценка за въздействие върху околната среда. “Ще направим така че да се прилагат такива планове върху по-големи територии, за да не се налага всяка една малка къщурка да минава и тя през тази процедура. Така ще облекчим бизнеса, който се опитва да прави неща на места, където е позволено, ще казваме къде не може и ще свалим с около 70% работата на регионалните инспекции”, добави той. 

„Истината е, че в България има много документи, които стоят по шкафовете и няма приложение. По същия начин имаме Стратегия за адаптация към климатичните промени. Макар и късно завършена, тя съществува и сме платили доста за нея като държава. Трябва да я извадим и да я приложим, каза още Сандов. 

Сандов коментира и бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове. „Мостовете, които видяхме срутени, не са старите мостове. Тези в Родопите са на векове и те продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес те са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл, че на дадено място трябва да се направи на по-голяма височина, защото ще има висока вълна в следващите години”, посочи Борислав Сандов. 

Свързани статии
Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър До 31 градуса по плажовете днес Забраниха влизането в морето на 12 плажа в Гърция Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Спасител: Необходима е плажна полиция, за да няма инциденти в морето Борислав Сандов: Голяма част от нашите избиратели очакват обединение между ДБ и ПП Министър Сандов: Слави е самоизолиран, живее във фалшив и нереален свят РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал Хотелиер на Бутамята за проверката на РИОСВ: Тук никога не е имало дюни, багерът е почиствал плажа
Тагове
плажове дюни Борислав Сандов
Коментари

Още от последните новини