РИОСВ излседва морската вода край Синеморец

РИОСВ излседва морската вода край Синеморец - E-Burgas.com

Масирани проверки се извършват Синеморец след сигнала на строителния контрол в Бургас за изливане на отходни води в морето, пише "Дневник". Екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ, Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция "Околна среда" в присъствието на представител на община Царево проучиха канализационната система в с. Синеморец. Констатирани са "нарушения с 8-годишна давност", за които сега РИОСВ за пръв път сезира Районната прокуратура-Бургас.

Установено е заустване на тръбопровод за битово-фекални води в морето. Взети са три проби за физико-химичен анализ - една от последната изходна ревизионна шахта на канализационната мрежа на селото и по една на около 100 метра вляво и вдясно от точката на заустване. За заустване без разрешително по Закона за водите на кмета на Община Царево е изпратена покана за съставяне на акт за установеното административно нарушение.

През годините РИОСВ-Бургас и Басейнова дирекция "Черноморски район" са осъществявали всяка година контрол, като са налагани и съответните по закон санкции. За нарушенията в периода 2013-2021 г. от контролните органи на МОСВ са предприети административно-наказателни мерки на община Царево. Съставени са актове за административното нарушение и са издадени наказателни постановления в размер на 30 хил. лева.

При проверката е установено и че изграденият през 2001-2003 г. експериментален пречиствателен модул не функционира. За преустановяване на замърсяването на Черно море с непречистени битово-фекални води община Царево като собственик на канализационната система трябва да изгради пречиствателна станция за отпадни води в Синеморец с осигурено дълбоководно заустване. Дотогава арх. Влади Калинов, началник на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) поиска от кмета на Царево Георги Лапчев да се спре всякакво строителство в селото, докато се реши проблемът.

Свързани статии
След потопа по Черноморието:Какво остана след водната стихия в "Арапя" (ВИДЕО+СНИМКИ) Започва брегоукрепването на Централния плаж в Царево Съдът отряза Лапчев за лодките на Корал 17-годишен загина в катастрофа между Лозенец и Царево Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Еко инспекцията в Бургас спаси бедстващ делфин РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал Съмнения за изливане на замърсени води в Бургас Прекратиха договора за изработване на общия устройствен план на Царево Обявиха ключови проекти в Царево за обекти от регионално значение
Тагове
РИОСВ замърсяване Царево Синеморец
Коментари

Още от последните новини