Граматиков: Пътни фирми с по двама-трима работници управлявали публичен ресурс за милиони

Граматиков: Пътни фирми с по двама-трима работници управлявали публичен ресурс за милиони - E-Burgas.com
Investor.bg

„Държавата е принуждавала строителните фирми да работят в сивия сектор. Фирмите са държани на къса верижка докато са функционирали. Плащано е избирателно на изпълнителите и се оказва, че не всеки е можел да се домогне до договор, по който авансът е значителен процент от стойността на договора." Това разкри заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков в интервю за 7/8 тв.

По думите му истината е, че ако строителните фирми са работили „на светло" те са щели да фалират.

Според заместник-министъра хората на протеста днес са употребени. Браншът е бил поставен в зависимо положение още с подписването на договорите с пътно-поддържащите фирми, защото тези договори са обвързани с бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" без този бюджет да е гарантиран от държавата. В същото време, ако пътните фирми не изпълняват възложеното по договор търпят санкции, а при второ неизпълнение той се прекратява.

Успоредно с това в пътния бранш има един аванс от близо 1,05 млрд. лв, който в момента не се използва по предназначение плюс още 360 млн. лева за обекти, на които се извършват реално строителни дейности, стана ясно от думите на заместник-министъра. Като към тези средства се прибавят и дължимите от държавата около 940 млн.лв. се оказва, че в бранша има повече пари от това, което им се дължи.

„Наистина има фирми, които не са получили аванси и в същото време има такива с концентриран голям финансов ресурс", подчерта заместник-регионалния министър.

„Затова решението на този казус трябва да е на по-високо ниво, а не под натиска на улицата", обясни Граматиков и допълни, че именно затова екипът на министерството кани на среща собствениците на строителните фирми, за да се начертаят конкретни мерки и да може да има реални резултати от преговорите.

Това, което правителството предлага като изход от така създадената ситуация, е договорите, които така или иначе са надвишени, да бъдат прекратени по отношение на предмета си и по тях да остане възможността да се възлага само зимното поддържане.
„В останалата част ние признаваме вземанията на фирмите и с конкретни действия, с всяка от тях, ще се начертае начинът, по който ще става издължаването - единствено по план, който е в рамките на разполагаемия ресурс", заяви още заместник-регионалният министър.

Той изрично посочи, че това, към което се стреми ръководството на МРРБ сега, е да осветли нещата и обществото да разбере истината.

„Целта ни е строителството да се случва по законния начин - с разрешения за строеж и с предвидени средства срещу строителство", категоричен беше Валентин Граматиков.

Свързани статии
Зам.-мининистър Шишков: Целта е не да се спре пътното строителство, а да е в полза на обществото Откриха нарушения за милиони и при ремонтите на републиканската пътна мрежа МВР и НАП влязоха в "Автомагистрали" Край на протестите? Държавата и пътния бранш се разбраха Искат промени в ЗОП заради корупцията в "Автомагистрали" Комитова: Собствениците на строителните фирми да се идентифицират, а не да пращат работници За обекти в строеж са раздадени аванси в общ размер на 363,3 млн. лв., а за обекти, по които не се работи – 1,053 млрд. лв. Комитова: Не сме опоненти с пътните фирми, преговаряме често, търсим решения Граматиков: Ще стигнем до общи компромиси с пътните строители Радев призова ЕС за по-сериозно отношение срещу корупцията в страната
Тагове
пътни фирми корупция граматиков
Коментари

Още от последните новини