Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци

Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци - E-Burgas.com

Парични бонуси за хора, подали сигнали за данъчни нарушения, обмислят управляващите. Ако някой подаде сигнал за укрити данъци и те бъдат събрани, в рамките на месец ще получи 10% от сумата, постъпила в хазната.

Засега предложението е на ниво проектозакон - част от мерките срещу инфлацията. Целта е да се повиши събираемостта от данъци, обясни днес в интервю за NOVA депутатът от ПП Искрен Митев.

Проектът е бил обсъден с работодателите по време на тристранния съвет вчера. Те се изказали ласкаво за него, посочи Митев. По думите му обаче това е само проект, който трябва да се доизработи, тъй като крие рискове - например за да не насърчава доносничество. Предстои да се уточни и кое би се приело като доказателство при приемането на сигналите.

За подаващите сигнали едната хипотеза е осигуряване на анонимност. Но при фалшиви сигнали ще се носи отговорност - ако едно лице е подало три фалшиви сигнала, по които няма резултат, за него ще има финансова санкция, посочи депутатът.

Предвижда се минимален праг за търсените суми - укритите данъци трябва да са над 3000 лева. 10% от несъбраните данъци ще бъдат дадени на подалия сигнала, след като бъдат събрани в рамките на месец след постъпването им в хазната.

Очакваният ефект в е бюджета да постъпят стотици милиони от този вид насърчаване на изсветляване на икономиката.

Искрен Митев коментира и темата с европейската политическа принадлежност на ПП. Сега младата партия не членува в нито едно от политическите семейства и групи в Европейския парламент. Вчера премиерът Кирил Петков трябваше да се срещне с групата на "Обнови Европа" - евролибералите, чийто дългогодишен член е ДПС.

Мисля, че ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство - така отговори народният представител на въпрос дали биха били част от "Обнови Европа". „Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от него, България и „Продължаваме Промяната” ще имат своята дума”, заяви Митев.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Полицията и прокуратурата разкриха крупни измамни схеми в Бургас (Снимки) Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Бургаският съд предаде поморийския измамник Полихрон на австрийските власти Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция Зачестяват измамите с ремонт на покриви
Тагове
корупция данъци измами
Коментари