Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци

Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци - E-Burgas.com

Парични бонуси за хора, подали сигнали за данъчни нарушения, обмислят управляващите. Ако някой подаде сигнал за укрити данъци и те бъдат събрани, в рамките на месец ще получи 10% от сумата, постъпила в хазната.

Засега предложението е на ниво проектозакон - част от мерките срещу инфлацията. Целта е да се повиши събираемостта от данъци, обясни днес в интервю за NOVA депутатът от ПП Искрен Митев.

Проектът е бил обсъден с работодателите по време на тристранния съвет вчера. Те се изказали ласкаво за него, посочи Митев. По думите му обаче това е само проект, който трябва да се доизработи, тъй като крие рискове - например за да не насърчава доносничество. Предстои да се уточни и кое би се приело като доказателство при приемането на сигналите.

За подаващите сигнали едната хипотеза е осигуряване на анонимност. Но при фалшиви сигнали ще се носи отговорност - ако едно лице е подало три фалшиви сигнала, по които няма резултат, за него ще има финансова санкция, посочи депутатът.

Предвижда се минимален праг за търсените суми - укритите данъци трябва да са над 3000 лева. 10% от несъбраните данъци ще бъдат дадени на подалия сигнала, след като бъдат събрани в рамките на месец след постъпването им в хазната.

Очакваният ефект в е бюджета да постъпят стотици милиони от този вид насърчаване на изсветляване на икономиката.

Искрен Митев коментира и темата с европейската политическа принадлежност на ПП. Сега младата партия не членува в нито едно от политическите семейства и групи в Европейския парламент. Вчера премиерът Кирил Петков трябваше да се срещне с групата на "Обнови Европа" - евролибералите, чийто дългогодишен член е ДПС.

Мисля, че ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство - така отговори народният представител на въпрос дали биха били част от "Обнови Европа". „Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от него, България и „Продължаваме Промяната” ще имат своята дума”, заяви Митев.

Свързани статии
Зачестяват измамите с ремонт на покриви КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци Последен ден, в който бургазлии могат да платят данъците си с отстъпка Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Общината събира данъците от селата на място и с отстъпка Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков Намалиха данъка на таксиметровите шофьори в Поморие Посегнаха и на онкоболните: Източиха 200 хил.лв. от болница в Благоевград Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами
Тагове
корупция данъци измами
Коментари

Още от последните новини