Глас в пустиня! Общински съветници още лятото били тъпана за водната криза, но без резултат

Глас в пустиня! Общински съветници още лятото били тъпана за водната криза, но без резултат - E-Burgas.com

Като глас в пустиня може да се определи сигналът и питането на група общински съветници от Бргас, които още в средата на лятото алармирали държавата за проблема с язовир Камчия, но резултатът бил нулев. Това стана ясно от публикация на съветника Живко Табаков, който заедно с останалите си трима колеги от групата на ДБГ, писали до еко министъра Емил Димитров, но не получили отговор.

В него те алармират за тревожния драстичен спад на обема на язовир Камчия, който е основен водоизточник за Бургаския регион, както и че климатичните прогнози на НИМХ по отношение на дъждовете, не са обнадеждаващи. В тази връзка те поставят и няколко въпроса, свързани с евентуалното решение на задаващия се проблем.

„Още в средата на лятото призовахме отговорните институции да си свършат работата, за да не се стига до воден апокалипсис. Резултатът днес е катастрофален. Нека всички онези, които преди няколко месеца твърдяха, че ще решат проблема, сега да обяснят публично защо не го направиха и какво следва“, каза Табаков.

...................................................

ДО

Г-Н ЕМИЛ ДИМИТРОВ

МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ПИТАНЕ

От

Живко Табаков, Стоян Грозев, Манол Тодоров и Костадин Андонов – общински съветници в Общински съвет-Бургас

Относно: Евентуална водна криза на територията на област Бургас

УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ,

    Според информация, публикувана в медийното пространство, общият обем на язовир „Камчия”, захранващ Бургаска и Варненска област в съотношение 60/40, възлиза на 235 млн. куб.м. Към този момента са налични само 65 млн. куб.м. За сравнение, миналия август нивото е било почти 124 млн. куб.м, а през януари 2020 г. - малко под 100 милиона кубика. Реално понижението става осезаемо през юни и юли, когато от язовира липсват 15 млн. куб.м вода и това въпреки силно намаленото потребление заради по-слабия туристически сезон (при средна месечна консумация през лятото на 2019 г. от 12 млн. куб.м сега тя е около 8 млн. куб.м).

    В месечния график за управление на язовирите на Министерството на околната среда и водите е записано, че ВиК операторите на Варна и Бургас са уведомени, че при продължаващо засушаване ще има допълнително ограничение на разрешените лимити за водоползване. За Бургас това е единственият източник. Припомняме, че през февруари тази година квотата за Бургас беше намалена от обичайните над 5 млн. куб. м, нужни за водоподаването към града, на е 3,8 млн. куб.м.

    Според прогнозите на НИМХ през септември месец не се очакват обилни валежи, което е повод за сериозно притеснение относно преминаването към воден режим, ако не бъдат взети мерки.

    Във връзка с гореизложението, отправяме към Вас следните питания:

1. Осигурено ли е вече алтернативно водоснабдяване за Варна чрез язовир „Цонево”, което да съхрани част от водата в „Камчия”?

2. На какъв етап е идеята да се инвестира в няколкото по-малки язовира по Южното Черноморие, които да гарантират водоснабдяването в региона?

Бихме желали да получим писмен отговор на зададените от нас въпроси на имейл: [email protected] или на адрес: гр. Бургас, ул. „Фердинандова” 2 Б.

С уважение,

Живко Табаков

Стоян Грозев

Манол Тодоров

Костадин Андонов

/общински съветници/

Свързани статии
Министър Борислав Сандов обяви още една защитена зона Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Язовир Камчия преля в друг водоем, има вода за 2 години за всички Манолова и Табаков представиха платформата си в Бургас, обещаха 1000 лв. минимална работна заплата Бургаски ресторантьори се включват в националния простест Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Ресторантьорският бизнес в Бургас със седем искания към властта Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия
Тагове
водна криза живко табаков емил димитров камчия
Коментари

Още от последните новини